Nyheter

Nortura lar private betale

Nortura betaler mindre til bonden, men øker engrosprisen overfor industrikundene ifølge Kjøttbransjen. Det finner privat kjøttindustri seg ikke i.

Publisert Sist oppdatert

I siste nummer av fagbladet Kjøttbransjen tar den private kjøttbransjen, som star for rundt halvparten av markedet i Norge, et kraftig oppgjør med praksisen til Nortura.

Ifølge bladet har Nortura økt sin slaktemargin med opp mot 400 millioner på årsbasis. – Nå må industriens folk følge med for å se om Nortura tar tilbake andeler i sluttmarkedet, sier daglig leder Magne Finsbråen i Krone Kjøttprodukter AS til bladet. Han er også styremedlem i Kjøttbransjens Landsforbund, som organiserer de private kjøttaktørene.

Den private kjøttindustrien kjøper årlig om lag 70 000 tonn kjøtt av Nortura. Det betyr at hvert fjerde slakt fra Nortura går videre til privat kjøttbransje. I følge KLF gir deres medlemsbedrifter generelt raskere og høyere betaling til produsent enn det Nortura gir. KLFs administrerende direktør, Dag Henning Reksnes, mener sitasjonen er godt argument for å endre forutsetningene i landbruksavtalen. Reksnes mener det vil føre til mye bedre og realistiske tall for bondens inntektsutvikling, samt åpenhet rundt kostnadene på slakteleddet, hvis målpunktet flyttes til fjøsdøra.

– Det er uheldig at en aktør og konkurrent i verdikjeden også er markedsregulator. Bøndene, kjøttindustrien og forbrukerne er tjente med et konkurransenøytralt rammeverk, sier Reksnes til Kjøttbransjen.

Powered by Labrador CMS