Nyheter

Nortura slår alarm om Listhaug-forslag

Nortura slår alarm om Listhaug-forslaget om å doble konsesjonsgrensene for kyllingproduksjon, som nå er på høring.

Publisert Sist oppdatert

Nortura mener kylling-forslaget fra Sylvi Listhaug vil øke smittepresset, svekke dyrevelferden, kaste bort enorme investeringer og gi få, store aktører kontroll over hele verdikjeden i Norge.

– Det mest alvorlige hvis landbruks- og matminister Sylvi Listhaug får åpne for mer industrialisert kyllingproduksjon, er at noen få aktører da kan skaffe seg kontroll over hele verdikjeden - fra slakting til salg, sier direktør for handels- og næringspolitikk i Nortura, Gunnar Dalen, til ABC Nyheter.

Rgår egjeringen inn for å doble grensa for hvor mange kyllinger det kan være på ett bruk. Nortura argumenterer for at departementets forslag «til de grader mangler en forhåndsvurdering av virkningene, at det bryter med statens egne regler for å utrede virkningene av nye vedtak». Høringsrunden ble avsluttet 14. november. Regjeringens mål er å iverksette den nye forskriften fra nyttår av.

«Vi finner det urovekkende at Departementet ikke omtaler den økte risikoen for dyrehelsa, og dermed risiko for økt medisinbruk, som Departementets forslag kan innebære.», skriver Nortura i sin høringuttalelse. Mens dagens kyllingprodusenter er bønder der kyllinghuset inngår i øvrig produksjon, ser Dalen for seg produksjonslokaler på industritomter, drevet og eid av dagligvarekjeder eller kjøttindustri.

– Rema har som kjent hånd om både Hugaas Rugeri og et kyllingslakteri på Støren. Steget over til en utvikling der råvareproduksjon, foredlingsindustri og salg kontrolleres av ett selskap, er derfor ikke stort, sier Dalen.

Som kjent ønsker Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, som blant annet har Rema-kontrollerte Hugaas som medlem, endringen velkommen.

Powered by Labrador CMS