Mens produksjonen av norsk storfekjøtt har gått ned med vel 10.000 tonn på 15 år, har importen økt med nær 20.000 tonn. Bransjen ber nå om milliardbeløp for å rette balansen. Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene, NTB scanpix

Nyheter

Nortura vil ha milliarder til storsatsing på norsk storfekjøtt

Oslo (NTB): Mens produksjonen av norsk storfekjøtt har gått ned med vel 10.000 tonn på 15 år, har importen økt med nær 20.000 tonn. Bransjen ber nå om milliardbeløp for å rette balansen.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Landbruksdirektoratet viser at 22 prosent av storfekjøttet som ble solgt her i landet i fjor var importert, skriver Nationen.

Kjøttkonsernet Nortura krever tiltak for å få mer norsk storfekjøtt.

– Vi går glipp av en verdiskapning på over 750 millioner kroner i året. Satsing på mer norsk storfekjøtt er et sjeldent jordbrukspolitisk kinderegg. Vi oppnår stor verdiskaping, bedre utnytting av gressressursene og distriktsjordbruket blir styrket, sier Norturas næringspolitiske sjef, Gunnar Dalen.

I innspillet til ny jordbruksmelding har Nortura regnet ut at det er behov for 4.500 flere ammekyr hvert år fremover de neste 15 årene for å bli selvforsynt med storfekjøtt utover den tollfrie kvoteimporten, som er på rundt 7.500 tonn. Investeringsbehovet er regnet til rundt 120.000 kroner per ku.

Samlet må bøndene investere over 8 milliarder kroner, 550 til 600 millioner kroner i året, i 15 år. For å få til dette tar Nortura til orde for 30 prosent i investeringsstøtte fra staten, 180 millioner kroner i året, de neste ti årene.

Seniorrådgiver Runa Himle i Landbruksdirektoratet sier at importveksten henger sammen med at produksjonen har gått ned over tid.

– Mer melk fra hver ku og færre melkekyr er en årsak til at produksjonen av storfekjøtt har gått ned. Så langt har ikke veksten i antall ammekyr klart å kompensere, sier hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS