Nyheter

Nye krav og bedre merking av mat

Etter mange års arbeid og forhandlinger, er EUs felles regler for merking av matvarer publisert. Nå blir det slutt på å kun skrive «vegetabilsk fett» med uleselig små bokstaver.

Publisert Sist oppdatert

De nye reglene om merking av mat vil medføre at merkingen på mange måter blir bedre for brukerne. Leverandører og handel har nå tre år på å tilpasse seg de nye reglene, med unntak for kravet om næringsdeklarasjon hvor det er gitt fem års overgangstid, skriver Mattilsynet

Det innføres krav om obligatorisk næringsdeklarasjon på det meste av matvarer. Den skal angi innholdet av energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt (alt natrium skal oppgis som «salt»), angitt per 100 g/ml. I tillegg kan opplysningene gis per porsjon. Alle opplysningene skal gis samlet. Såkalt GDA-merking vil fortsatt være frivillig. Enten kan bare energiinnholdet angis, eller så må det gis opplysninger om energi, fett, mettet fett, sukkerarter og salt.

Alle obligatoriske merkekrav skal skives med minimum 1,2 mm høye bokstaver. Hvis forpakningen er mindre enn 80 cm2, kan bokstavstørrelsen reduseres til 0,9 mm. Det kreves det god kontrast i merkingen.

Opprinnelsesmerking blir obligatorisk for ferskt kjøtt (svin, får og fjærfe), ikke bare for storfe slik det er i dag. Kravet om opprinnelsesmerking av noen frukter, grønnsaker og honning vil opprettholdes. Opprinnelsen til hovedingrediensen i en matvare skal også angis, dersom ingrediensen ikke er fra det landet hvor matvaren er fremstilt.

Bruk av samlebetegnelser i ingredienslisten, som «vegetabilsk olje eller fett», vil endres noe. Heretter må også opprinnelsen oppgis, som eksempelvis «palmeolje».

Andre endringer er at ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet for økt synlighet, innfrysningsdato skal angis på frosset kjøtt og fisk, kjøtt- og fiskeprodukter som er laget av forskjellige biter av kjøtt eller fisk, skal merkes med «sammensatte stykker av fisk/kjøtt», og matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser (for eksempel ost som ikke er laget av melkefett), skal tydelig merkes.

Powered by Labrador CMS