Nyheter

Funn av plantegifter i 13 urtete-produkter

Mattilsynet anbefaler å drikke mindre urtete etter å ha påvist naturlige plantegifter i 13 forskjellige urtete-produkter.

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet tar hvert år ut prøver av matvarer som er kjent for å kunne inneholde rester av ulike plantetoksiner. I 2021 ble 30 prøver analysert av et eget overvåkings- og kontrollprogram.

20 ulike typer urtete ble analysert for en gruppe plantetoksiner kalt pyrrolizidinalkaloider, og i 13 av produktene ble det altså gjort funn. Disse plantegiftene kan være skadelig for leveren og kreftfremkallende ved inntak over tid, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Det var varierende nivåer av pyrrolizidinalkaloider i både ammete (blanding av ulike typer urter), rooiboste, kamillete og peppermyntete. Ifølge Mattilsynet har stoffene blitt påvist i disse teene over flere år, og også i grønn te.

Det er imidlertid ikke en nedre grense for når mulig helserisiko oppstår. Norske myndigheter gjør derfor som flere andre land, og gir et generelt råd om å begrense og variere inntaket av urteteer, for å redusere mulig helserisiko.

– Dette gjelder spesielt for gravide og ammende, sier seniorrådgiver Hanne Marit Gran i seksjon kjemisk mattrygghet i Mattilsynet.

En rekke planter produserer giftstoffer – plantetoksiner – som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere. Noen slike giftstoffer er skadelige også for mennesker, både i form av akutte forgiftninger og langtidseffekter.

De giftigste plantetoksinene vi vet om, er fra ville plante- og ugressfamilier. Pyrrolizidinalkaloider finnes ofte i ugress i tropiske og subtropiske strøk. Når te eller mat fra slike områder inneholder disse plantegiftene, kan det være fordi giftig ugress i eller ved åkeren har fulgt med under innhøstingen av matplanter.

Toksiner kan også forekomme når ugress er blandet med urtete, i kosttilskudd og i planter feilaktig brukt til mat.

(©NTB)

­

Powered by Labrador CMS