Nyheter

Kommunikasjonsdirektør Mette Hankamhaug i Dagligvareleverandørenes forening.

– Håper statsråden lytter til ekspertene

DLF er svært tilfreds med konklusjonen i ekspertutvalgets rapport om forbud mot prisdiskriminering. Nå ber de statsråden lytte.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har i lang tid advart mot at en slik prisregulering vil gå ut over forbrukerne, og forventer at statsråden lytter til ekspertene. Nå må departementet heller fokusere på tiltak som virker, sier kommunikasjonsdirektør Mette Hanekamhaug i Dagligvareleverandørenes forening (DLF).

Ekspertutvalgets rapport ble presentert fredag formiddag. Der blir det konkludert med at et generelt forbud mot prisdiskriminering trolig vil føre til høyere dagligvarepriser ut til forbruker.

– Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var nøye med å understreke at utvalget konklusjon om at et forbud mot prisdiskriminering er feil vei å gå, ikke er det samme som at forslaget er «tatt av bordet». Hva tenker du om det?

– Vi registrerer at statsråden sier det, men håper og tror at departementet tar ekspertenes råd til seg og legger betydelig vekt på dét. Vi mener det bør veie tungt. Så er det viktig å huske på at arbeidet med den kommende Stortingsmeldingen om dagligvaremarkedet handler om hele konkurransesituasjonen, ikke bare prisregulering, minner Hanekamhaug om.

– Vi håper de nå vil være lydhøre overfor forslag som faktisk kan bidra til økt konkurranse. Fra DLFs side er det særlig tre ting vi mener de bør vurdere. Det aller viktigste er distribusjon. DLF har laget et forslag til ny distribusjonsparagraf, som sier at man skal ha to separate forhandlinger om vare og distribusjon. Det vil gjøre at leverandørene ikke er bundet til kjedens distribusjonsløsning, noe som i sin tur kan åpne opp for økt konkurranse og gi billigere distribusjonsløsninger, sier kommunikasjonsdirektøren.

– Ellers mener vi departementet må adressere maktkonsentrasjonen i kjedeleddet, samt kjedenes dobbeltrolle som kunde og konkurrent i samme markedet. Når en aktør kan bli produsent, grossist, distributør og selger i samme marked, blir det problematisk, mener Mette Hanekamhaug.

Powered by Labrador CMS