Nyheter

Finansminister Jan Tore Sanner åpnet Norges første resirkuleringsanlegg for panteflasker onsdag. Her med fabrikksjef Torben Beck (t.v.) og direktør Kjell Olav Maldum i Infinitum.

Her skal det resirkuleres 500 millioner panteflasker i året

Endelig skal panteplaskene resirkuleres i Norge. Infinitums nye resirkuleringsanlegg er åpnet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er et godt eksempel på hvordan det skapes grønn industri, omstilling og arbeidsplasser, sa finansminister Jan Tore Sanner da han åpnet fabrikken som skal resirkulere over 500 millioner panteflasker hvert år i Norge.

25.000 tonn plast årlig

Hittil har norske panteflasker blitt sendt utenlands for å få nytt liv, først og fremst til Sverige og Tyskland. Nå har panteselskapet Infinitum og Veolia investert 220 millioner kroner i et av verdens mest moderne resirkuleringsanlegg, med kapasitet til å resirkulere 25.000 tonn plast årlig.

Fabrikken ligger på Heia i Lillestrøm kommune, ikke langt fra Fetsund.

Miljøvennlig, sirkulær økonomi

– Dette er et viktig skritt på veien mot en komplett sirkulær økonomi for drikkeflasker i Norge. Nå slipper vi å sende flaskene våre utenlands for resirkulering, og det betyr færre trailere på veiene og reduserte utslipp, forteller Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum.

Resirkuleringsanlegget er nabo til Infinitums sorteringsanlegg, der flasker og bokser fra panteautomater i hele landet sorteres og komprimeres.

– Alle snakker om sirkulær økonomi, vi viser det i praksis. Veolia kjøper plastflaskene våre og lager plastpellets, som igjen selges til flaskeprodusenter som selger flaskeemner til bryggeriene. Hele kjeden er basert på tilbud og etterspørsel, forklarer Maldum.

Ber om ny avgift

Nå ønsker drikkevarebransjen at myndighetene skal innføre en materialavgift på ny plast.

– Vi vil at det skal bli mer lønnsomt for bryggeriene å velge flasker med en høy andel resirkulert plast. I dag lages mange flasker av ny plast, og det er ikke det beste for klimaet, sier Infinitum-sjefen.

– Anlegget viser at vi er i front i verden, og jeg gleder meg til vi tar ytterligere skritt i retning sirkulær økonomi, sa finansminister Jan Tore Sanner etter rundturen i den nye resirkuleringsfabrikken onsdag denne uka.

Powered by Labrador CMS