Kvinner spiser klart mest frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønts undersøkelse «5 a Day Europe» viser at kvinner spiser nesten 30 prosent mer frukt og grønnsaker enn menn.
I snitt spiser kvinner 3,7 porsjoner om dagen, mens menn bare spiser 2,9 porsjoner, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.
Mer opptatt av sunn mat
– Kvinner tar ledelsen når det gjelder sunne matvalg, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i OFG.
Hun påpeker at dette ikke er uvanlig i kostholdsstudier – kvinner er generelt mer opptatt av å spise sunt enn menn.
Forskjellen mellom kjønnene er tydelig til alle måltider, men mest markant til middag, hvor kvinner ligger langt foran.
Menn syns grønnsaker er krevende
Undersøkelsen viser at kvinner prioriterer smak og kvalitet når de velger frukt og grønt. Menn, derimot, legger mer vekt på praktiske hensyn. Mange menn synes grønnsaker «ikke passer til middagen» eller at det «tar for mye tid å tilberede».
Yngre menn, spesielt i alderen 18–27 år, oppgir også at de ofte glemmer å bruke grønnsaker eller salat, og at de ikke liker smaken så godt.
– Dette viser at vi har en jobb å gjøre, særlig med den yngre generasjonen, sier Sagen.
Hun mener vi må vise hvor enkelt og smakfullt det kan være å inkludere grønnsaker i maten, og minner om at alt teller:
– Til og med paprikaen på gulostskiven, så det kan være verdt å ta seg «bryet».
Partner hjelper mennene
Et annet funn er at mange menn påvirkes av en partner eller andre rundt dem til å spise mer frukt og grønt. Nesten halvparten av mennene i alle aldersgrupper sier at en partner har en positiv effekt på kostholdet deres.
– Menn som har en partner, spiser mer frukt og grønt. Dette gir også håp for unge, single menn som kan finne inspirasjon gjennom fremtidige relasjoner, sier Sagen.