Nyheter

Nytt prosjekt skal redusere saltbruken

Matinudstrien har satt igang et forskningsprosjekt for å redusere mengden salt som tilsettes i maten.

Publisert Sist oppdatert

Kostholdsundersøkelser viser at nordmenn får i seg nesten dobbelt så mye salt som anbefalt, og ifølge Helsedirektoratet har matindustrien ansvaret for 70 til 80 prosent av inntaket. Dette vil matindustrien nå gjøre noe med.

– Men det er dessverre ikke så enkelt bare å redusere mengden salt i maten. Saltet har en funksjon og det må erstattes med noe annet som dekker de samme funksjonene, sier Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke.

Derfor har de satt et i gang dette forskningsprosjektet, som går under navnet SALTO. I prosjektet jobbes det med å redusere saltinnholdet i tre typer kjøttprodukter (postei, farseprodukter, kokt skinke) samt gulost.

Formålet er å redusere saltet samtidig som man bevarer holdbarheten og funksjonelle egenskaper i produktene, i tillegg til smaken.

– Disse produktene er valgt fordi de er volumprodukter. I tillegg er det store utfordringer knyttet til saltreduksjon i disse produktene. Håpet er at resultatene fra dette prosjektet kan overføres til andre varegrupper, og dermed sette norske næringsmiddelbedrifter i stand til å redusere saltinnholdet i produktene sine og bidra til at saltinntaket i befolkningen reduseres, sier Gulbrandsen.

Powered by Labrador CMS