Nyheter

Økende fiskeforvirring

Som Handelsbladet FK kunne fortelle allerede i desember ifjor, råder forvirring om den nye merkeordningen for fisk. NRK kan rapportere om usikkerhet og forvirring hos vanlige forbrukere ved butikkenes fiskedisker.

Publisert Sist oppdatert

I henhold til de nye reglene skal all fersk fisk merkes med dato for når fisken er fanget/slaktet. Informasjonen har skapt flere spørsmål enn svar.

– Kundene misforstår ofte. Mange kjøper ikke fisk som er fem dager gammel selv om kvaliteten er prima. Da kan vi også oppleve at det blir mer svinn etter hvert, sier Trude Ranheim ved fiskedisken i matvarehuset Ultra Bryn i Oslo.

Hos Georg A. Nilsen sjømat, vilt og delikatesse i Oslo er innehaver Tor Skancke sterkt kritisk til nyordningen.

– Den nye merkingen er helt meningsløs og forteller lite, sier han og legger til at fangst-/slaktedato i mange tilfeller ikke sier forbrukeren noe som helst.

– Vi ser at de nye reglene for merking er sammensatte og kompliserte. Kundene mangler ofte kunnskap til å dra nytte av de opplysningene som foreligger, sier faghandler Kjetil Holen i firmaet Knutstad & Holen i Hamar til NRK.

Fagdirektør Vidar Olsen i Norgesgruppen mener det nye regelverket ikke har gjort nevneverdig forskjell.

– Det er ennå for tidlig å konkludere med noe som helst, men vi kan foreløpig ikke se noen endringer i kjøpemønster eller i det som eventuelt skulle være av svinn eller retur av varer fra butikkene, sier Olsen til NTB.

I grove trekk anser bransjeeksperter at hvit fisk har en holdbarhet på i gjennomsnitt åtte dager, mens rød fisk tåler ti til 12 dager fra fangst- eller slaktedato.

Powered by Labrador CMS