Nyheter

Økning av Yersinabakterier

Siden februar har Folkehelseinstituttet påvist en økning av tilfeller av en sjelden variant av bakterien Yersinia enterocolitica. Det er så langt registrert ti personer som er smittet. Yersiniabakterien smitter i hovedsak gjennom svinekjøttprodukter.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke meldt om alvorlig sykdom ifølge Matportalen. De syke er bosatt i Oslo, Akershus, Vestfold, Telemark, Oppland, Hordaland, Nord-Trøndelag og Nordland. Det er påvist bakterier med samme DNA-profil hos alle de ti personene, og derfor er det mistanke om en felles smittekilde.

Folkehelseinstituttet koordinerer og leder etterforskningen, og samarbeider tett med Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Det gjennomføres intervjuer med pasientene og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne en smittekilde. Dette kartleggingsarbeidet er tidkrevende og komplisert og det er ikke alltid mulig å oppklare slike utbrudd.

Hvert år meldes det til Folkehelseinstituttet 50-100 tilfeller av yersinose. De fleste tilfellene forekommer enkeltvis og flere tilfeller med felles kilde forekommer sjeldent i Norge.

Powered by Labrador CMS