Økologi

Arkivbilde fra Nationen fra da Rørosmeieriet startet opp for 20 år siden. I tillegg til de fire gründerne ser vi også Inger Lise Tellemon, som også spilte en viktig rolle i oppstarten.

Rørosmeieriet 20 år

I dag, 5. januar 2021, er det 20 år siden Rørosmeieriet startet opp. Meieribestyrer Trond Lund lover feiring, selv om selve jubileumsmarkeringen er utsatt på grunn av koronasituasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Rørosmeieriet startet opp med god støtte av det offentlige og viktig fødselshjelp fra Tine Midt-Norge. Fra en liten produksjon med fire gründere som fylte alle roller og en omsetning på knapt 5 millioner, har Rørosmeieriet blitt en norsk matbedrift av betydning og Norges største leverandør av økologiske meieriprodukter. Hele tiden har de holdt fast ved den opprinnelige strategien om å forankre driften i norske mattradisjoner og økologisk produksjon.

20-årsjubileet skulle blitt feiret med stor markering og gratis softis på sitt nye opplevelsesmeieri, men det lar seg gjøre etter regjeringens innstramminger i koronatiltakene. De lover derfor å ha flere små markeringer gjennom året.

Nattevåk og dugnad

De fire gründerne Inge Broen, Ola Arvid Feragen, Arnt Langen og Reidar Sommer fylte alle rollene på meieriet i starten. På meieriets hjemmeside fortelles det at det ble noen utfordrende år med hardt arbeid, nattevåk og dugnad, men at de fokuserte på de ambisiøse målene de hadde satt seg. Meieriet skulle bruke all tilgjengelig øko-melk fra Rørostraktene i produksjonen, de skulle ha flere ansatte og mer enn ti årsverk – som Tines avdeling på Røros hadde før det ble besluttet nedlagt. Og driften skulle være økonomisk bærekraftig med utbytte til eierne.

Nå har økomeieriet vært en spydspiss for lokalmat, meierihåndverk og distriktsnæring i 20 år.

Vekst, pris og nye eiere

Rørosmeieriet er store innen hotell- og restaurantmarkedet, noe de merket godt i 2020. Likevel ble det vekst.

– 2020 endte bra, selv om vi mistet mye Horeca, så øker salget i dagligvarehandelen. Vi opplever at kundene stadig etterspør våre produkter, så vi opplever en samlet økning i overkant av 10 prosent for 2020, forteller meieribestyrer Trond Vilhelm Lund til Dagligvarehandelen.

I fjor sommer fikk Rørosmeieriet nye eiere. 12. august ble salget av 70 prosent av aksjene i Rørosmeieriet til investeringsselskapet Salvesen & Thams gjennomført.

På tampen av året ble meieriet kåret til Årets Produsent under Matprisen 2020. Juryen uttalte følgende: «I en tid hvor økologi for ofte handler om import, har vinneren bidratt til at norske økologiske råvarer når markedet og blir foredlet til smakfulle produkter som både store og små har glede av. Det er tradisjonelt, og det er nytenkende på samme tid.»

Jurymedlem Stina Mehus trakk særlig frem det at Rørosmeieriet har klart å få til noe mer enn nisjeproduksjon:

– Rørosmeieriet har skapt smakfulle produkter av høy kvalitet og beholdt denne kvaliteten gjennom sin utvikling til en aktør av betydning. De har i dag en bedrift som påvirker markedet for økologiske varer i Norge i positiv retning ved å være en utfordrer og utvikler av markedet. Vi trenger mangfoldet som kommer med slike produsenter, sa Mehus i anledning prisutdelingen.

Powered by Labrador CMS