Nyheter

Økologiske jordbær er best

Økologiske bær inneholder mer antioksidanter, mer næring og har lenger holdbarhetstid enn konvensjonelt dyrkede bær, konkluderer amerikanske forskere.

Publisert Sist oppdatert

I en omfattende studie fra Washington State University har et team av forskere sammenlignet økologisk og konvensjonell dyrking av jordbær. Konklusjonen deres er klar: de økologiske feltene gir bedre bær og sunnere jord, skriver Oikos.

Den amerikanske studien er gjennomført på tre ulike jordbærarter dyrket på 13 økologiske og 13 konvensjonelle gårder i California.

- Dette er den mest omfattende studien av sin type. Det finnes ikke noen publiserte studier som der på like mange aspekter ved både jord- og matkvalitet på så mange kommersielle gårder som denne studien gjør, sier professor i jordvitenskap, John Reganold, som har ledet studien.

Studien viser blant annet at de økologiske jordbærene hadde signifikant høyere antioksidantnivå og konsentrasjon av askorbinsyre. De økologiske jordbærene inneholdt også mer tørrstoff (næring) og hadde lenger holdbarhetstid. Videre viser undersøkelsen at jorda på de økologiske gårdene var bedre enn de konvensjonelle når det gjaldt viktige kjemiske og biologiske egenskaper, inkludert karbonbinding, nitrogeninnhold, mikrobiell biomasse, enzymaktivitet og mikronæringsstoffer.

Powered by Labrador CMS