Nyheter

Økt gebyr gir dyrere kjøtt

Ifølge Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund (KLF) vil regjeringens forslag til økt kjøttkontrollgebyr gi slakteriene en merkostnad på 20 millioner kroner. Resultatet vil bli økte kjøttpriser.

Publisert Sist oppdatert

(TRYKK PÅ BILDET OG BLA FOR Å SE FLERE BILDER)

I regjeringens reviderte statsbudsjett foreslås det å øke gebyrsatsene i Mattilsynet, slik at en større andel av Mattilsynets utgifter dekkes gjennom gebyrer. Dette vil, ifølge KLF, gå spesielt hardt ut over slakteriene. I fjor utgjorde kjøttkontrollgebyret nesten 75 prosent av Mattilsynets totale gebyrinnkreving.

Overraskende

Kjøttkontrollavgiften er en avgift som Mattilsynet pålegger slakteriene for den obligatoriske kjøttkontrollen.
– Kom økningen helt overraskende?
– Ja, de har de siste årene vært gjort en jobb for å få disse kostnadene ned. Helt nye toner dette, altså, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen, adm. direktør i KLF, til Handelsbladet FK.
– Økte kostnader som må hentes inn er aldri gunstig. Det som er dumt at i stedet for at myndighetene bruker litt penger på å forenkle og effektivisere det de selv har ansvar for, så dytter de kostnadene ut i verdikjede slik at forbrukerne ender opp med å måtte ta en langt høyere regning når vi ser på en tidshorisont ut over to år. Det er ikke bra, konkluderer Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Økte kjøttpriser, men ikke nå

– Hvordan skal slakteriene dekke disse ekstrakostnadene?
– Det er bare to måter å dekke inn dette inn på: høyere utsalgspriser eller lavere råvarepriser. Den forløpende effektiviseringen som skjer i bedriftene legger kundene inn i sine innkjøpspriser raskere enn vi klarer å ta dem ut på linja, ser det ut til, sier Juul-Hansen. Han forventer at gebyrøkningen vil gi økte kjøttpriser i butikk.
– Men det vil helt sikkert ikke merkes i butikkene med det første. Prisen på kjøtt er kunstig. Mye selges for langt under innkjøpspris til handelen. Store deler av kjøttsortimentet er subsidiert av butikken med store beløp i dag, sier Bjørn-Ole Juul-Hansen.

Ønsker modernisering

Bransjeorganisasjonen har jobbet for å få myndighetene til å i stedet for å øke avgiftene, heller satse på å gjennomføre prosjektet «modernisering av kjøttkontrollen». Dette vil gi store besparelser for alle parter, mener de, og vil nå fortsette å arbeide for dette.
– Men hva er «modernisering av kjøttkontrollen»?
– Vi forsøker å komme med gode argumenter til politikere som vil se videre på saken. Prosjektet går i korte trekke ut på å sikre langt mer effektiv utveksling av informasjon internt i Mattilsynet og mellom Mattilsynet og slakteriene som samles inn ved kjøttkontrollen. I tillegg må arbeidsdelingen mellom slakteriene og Mattilsynet blir bedre, det vil si at slakteriene kan gjøre mer som egenkontroll, sier kjøttbransjelederen og hevder at Mattilsynet har beregnet at kostnadene til prosjektet vil være spart inn i løpet av to år med ny løsning.

Powered by Labrador CMS