Nyheter

På innsiden av knollen

POTET-SKJØNNHET: Potetene er blitt penere - verre er det å få jevn kvalitet på innsiden av skallet. - Opprinnelsesmerking kan være en vei å gå, mener Bioforsk-forsker Eldrid Lein Molteberg. Matminister Lars Peder Brekk tar til orde for potet-spesialisering.

Publisert Sist oppdatert

Potet-nedgangen er slutt - mye takket være utseendet. Etter en lang rekke skandaleoppslag om hardhendt håndtering og dårlig kvalitet i butikkene, ryddet bransjen opp. Nå er butikkene fylt opp av et assortert utvalg poteter, merket med sort, vaskede og pene - og salget faller ikke lenger.

Kvalitetsproblemer

Men det er ikke bare utseendet som teller. Stabil kvalitet er et problem, konstaterer Eldrid Lein Molteberg på Bioforsk Øst. Hun er klar på at utseendet fortsatt vil være viktig, men ser også at noen - heldigvis - bryr seg om potetens indre kvaliteter. Det vil si: kokeegenskaper og smak.

- De fleste er prisgitt butikkenes utvalg. Her risikerer de å få én spisekvalitet én uke, og en helt annen matopplevelse neste uke, selv med samme sort, sier Molteberg.

Probemet er at samme sort kan smake helt forskjellig avhengig av hvor den er dyrket.

- Kanskje er det ikke så rart, mener hun, og sammenligner med vin og det franske begrepet terroir - jordsmonn og klima.

Opprinnelsesmerking

- For å øke forbruket av potet, er det viktig at folk får den kvaliteten de ønsker. Veien fremover er kanskje å forbeholde dyrking av enkelte sorter til visse distrikter eller jordarter? Større grad av opprinnelsesmerking av potetene kan også være en vei å gå, sier Eldrid Lein Molteberg.

Mandel bare i fjellbygdene eller Kerrs Pink bare i moldrik morenejord er ett alternativ. Et annet utspill fra Bioforsk-forskeren er å bruke de tørrstoffmålingene som gjøres.

- Dette vil være et middel for å gi forbrukerne det de ønsker - en mer forutsigbar og stabil kvalitet mellom ulike partier, sier hun.

Samtidig prøves nye potetsorter hele tiden. De nyere og penere sortene kommer fra utlandet.

- Nå må vi kombinere norske sorter, som er motstandsdyktige mot sykdommer, med de utenlandske som ser fine ut, sier foredler Kirsten Bundgaard hos Graminor. Som siste skudd på potetgresset trekker hun likevel frem en sort som går fullstendig motsatt vei. Rustique er nettopp det: rustikk å se på, ganske rufsete, ikke glatt, men god. En retro-potet, ifølge Bundgaard.

Valgfrihet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk advarer mot å ta poteten for gitt.

- Nå får vi et mangfold av poteter, med valgfrihet og tilpasning til forbrukernes krav. Det er viktig. Potetmat gir spennende matopplevelser, sier matministeren, som trekker frem Spesialitet-merkede potetsorter som gode eksempler på spesialisering.

Personlig har han et sterkt forhold til Troll, som er sorten han kjenner hjemmefra.

Powered by Labrador CMS