Nyheter

Prisen på mat øker mest

Forbrukerpriser på mat og alkoholfrie drikkevarer økte mer enn den generelle konsumprisindeksen fra mai til juni, melder NILF.

Publisert Sist oppdatert

I samme periode har engrosprisene stått stille, i følge tall som nylig er publisert på Norsk institutt for landbruksøkonomisk forsknings (NILF) hjemmeside. De kan blant annet fortelle at prisen på meierivarer økte med 0,5 prosent fra mai til juni. Blant meierivarene var det prisene på melk, yoghurt og fløte som økte mest med 0,9 prosent, prisen på smør økte med 0,3 prosent, mens prisene på ost ble redusert med 0,3 prosent. Det siste halve året har prisene på meierivarer økt med 5,2 prosent, der prisøkningen for melk, yoghurt og fløte har vært 5,8 prosent, smør 8,3 prosent, mens osten har hatt en prisøkning på 3,9 prosent.

Prisen på kjøttvarer gikk ned med 0,2 prosent fra mai til juni grunnet prisreduksjon på svin og kjøttdeig. Prisen på storfe, lam og kylling økte imidlertid i perioden med henholdsvis 5,0 prosent, 3,2 prosent og 4,0 prosent. I løpet av 1. halvår har prisen på kjøttvarer økt med 2,2 prosent. Blant kjøttvarene har det vært størst prisøkning på kylling med 12,4 prosent. Både lam og svin har så langt i 2009 hatt en prisreduksjon, mens prisene på storfe og kjøttdeig har økt.

Prisen på egg økte med 4,5 prosent siste måned. Egg har til sammen hatt en prisøkning på 8,2 prosent så langt i år. Prisen på frukt og grønnsaker gikk opp med 1,3 prosent siste måned, og hittil i år har prisen økt med 4,8 prosent. Prisen på fisk har økt med 10,0 prosent 1. halvår, og siste måned var økningen på 0,8 prosent.

Fra mai til juni var engrosprisene på disse produktgruppene uendret, men i løpet av 1. halvår har engrosprisene på storfe, lam og svin økt med hhv. 4,7 prosent, 13,7 prosent og 0,7 prosent. Engrosprisen på kylling og egg har økt med 0,1 prosent og 1,2 prosent. For meierivarer har engrosprisen 1. halvår økt med 4,8 prosent, der prisøkningen på melk, yoghurt og fløte var på 4,7 prosent, smør 7,0 prosent og ost 5 prosent.

Powered by Labrador CMS