Nyheter

Prisen på tomater halvert

På drøyt 20 år er tomatprisen til både forbruker og produsent halvert målt i 2010-kroner. — Det som gjør at det fremdeles er mange gartnere som overlever i dag, er den kraftige avlingsveksten, sier Bjarte Åsbø i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd til Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Åsbø er veksthuskonsulent i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd. - Sortsutvikling, avansert teknisk utstyr og fagkunnskap gjør at en får mer tomat fra hver plante, men prisene er en kjempeutfordring. Næringa klarer ikke ett år til med så lave priser som i fjor, sier Åsbø.

Prisen per kilo tomat var omtrent lik på slutten av 80-tallet som i dag i kroner og øre, men den gangen var hver krone langt mere verdt. Justert for den generelle pris- og kostnadsveksten i perioden er dermed den reelle prisen halvert, slik det også er for mange andre landbruksvarer.

— En halvering av prisen er rett og slett en enorm endring, og det skal svært mye til for å veie opp for den inntektsnedgangen, sier seksjonssjef for marked- og prisutvikling Lasse Erdal i Statens landbruksforvaltning (SLF).

Den norske tomatproduksjonen har tollvern på faste kronebeløp i høysesongen. Tollsatsen er uendret sidan midten av 90-tallet.

Powered by Labrador CMS