Nyheter

Prosenttoll gir dyrere mat

- Å si at prosenttoll ikke vil gjøre maten dyrere, er tøv, sier forsker Ivar Gaasland ved Universitetet i Bergen til Aftenposten. Virke reagerer sterkt på at Senterpartiet har fått gjennomslag ifor prosenttoll på kjøtt og ost.

Publisert Sist oppdatert

Det nye tollsystemet vil gi dyrere mat og dårligere utvalg, det stikk motsatte av hva forbrukerne ber om, spår Virke i en pressemelding.

- Vi har allerede verdens høyeste tollmur på blant annet kjøtt og ost. Har ikke regjeringen lært noe som helst av matdebatten de seneste årene? spør Vibeke Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke. Hun mener vi står overfor et tidsskille i norsk landbrukspolitikk.

Ivar Gaasland, postdoktor ved institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen avviser Jonas Gahr Støres (Ap) uttalelser til Dagens Næringsliv om at det ikke er noen grunn til å tro at toll-endringen vil gjøre maten særlig dyrere. - Å si at dette ikke vil føre til at maten blir dyrere, er tøv. Det er jo intensjonen bak det hele, sier Gaasland til Aftenposten.

Gaasland mener at endringen vil åpne veien for å skru opp prisene på norske landbruksprodukter.
- Etter hvert som prisene har økt har det kronebaserte importvernet blitt såpass utvannet at det lønner seg å importere for eksempel ost, selv med en kronetollsats på vel 27 kroner per kilo. Dermed har dette bremset prisveksten for bøndene i landbruksoppgjøret fordi man har vært redd for å bli utkonkurrert, sier Gaasland. Når skiftet fra kronebasert toll til prosentbasert toll trer i kraft ved nyttår, spår han en mangedoblet ostetoll per kilo. Dermed blir importert ost mindre konkurransedyktig, og man kan ta en høyere pris for norskprodusert ost, sier Gaasland til avisen.

Martin Lorentzen, daglig leder og medeier i matimportfirmaet Oluf Lorentzen AS, mener tolløkningen vil gå hardt utover utvalget av utenlandske fastoster i norske butikker og sier til Aftenposten at de like godt kunne kalt det et importforbud.

Powered by Labrador CMS