Nyheter

Q-Meieriene vil bli klimapositive

Publisert Sist oppdatert

Kan et meieri bli klimapositivt? Ja, mener Q-Meieriene og satte forrige uke startskuddet for det de kaller sin nye klimapositive retning.

I et direktesendt nettmøte ble forbrukerne spurt om de trodde det var mulig for et meieri å bli klimapositiv og hvilke tiltak som må til for å nå det målet.

– Ambisjonen vår er at jo mer du drikker eller spiser av Q-Meierienes produkter, desto bedre skal klodens klima bli, sier adm.dir i Q-Meieriene Bent Myrdahl i en pressemelding.

– Fremover tror vi at både forbrukere og myndigheter vil sette et standardkrav til all virksomhet om at den skal være klimanøytral, og hvorfor ikke ta det lille skrittet videre og bli klimapositiv, sier Myrdahl.

Med seg på nettmøtet hadde Q-Meieriene Hanne Lerche Raadal fra Østfoldforskning og Mette Nygård Havre fra Spis opp maten. Her ble det diskutert alt fra hvordan man kan redusere matsvinnet ytterligere, til hvordan man kan kutte CO2-utslipp og lage mer miljøvennlig emballasje. Spesielt det sistnevnte er noe som engasjerer forbrukerne.

– De fleste skulle ønsker at vi kuttet plast helt, men som både Østfoldforskning og andre kan vise til så er plastemballasje på flere matvarer viktig for å bedre holdbarheten. Spesielt på syrnede meieriprodukter er plast et godt redskap i kampen mot matsvinn sier Myrdahl.

Plastreduksjonen er allerede i gang og mange tiltak er gjort i produktsortimentet hevder Myrdahl. Bare med å endre korken på melkekartongene har Q-Meieriene spart 25 tonn plast og mange flere endringer på fraktemballasje og lignende er gjort.

Powered by Labrador CMS