Nyheter

Region og tradisjon

Rørosmeieriet har satt seg fore å videreføre mattradisjoner fra Rørostraktene. Her lages det tjukkmjølk og songraut, skjærost og røros-smør i anlegg som Tine la ned. Salget er det selvsamme Tine som tar hånd om.

Publisert Sist oppdatert

Rørosmeieriet as ble stiftet 5. januar 2001 for å videreføre drift i anlegget til tidligere Tine Midt-Norge på Røros. Selskapet er eid av Økomat Røros BA, Tine BA, de ansatte og noen til.

Sprer seg? Nå er vi inne i en toårig utviklingsfase, og vi har fått tilskudd gjennom SND og Verdiskapingsprogrammet, forteller Ola Arvid Feragen. Rørosmeieriet har en håndfull fast ansatte som tar seg av alt fra administrasjon til produksjon. Salget styrer Tine. Distribusjonen er foreløpig begrenset, først og fremst til trøndelagsfylkene, Nord-Møre og deler av Hedmark. Men noe havner til og med i Nord-Norge. I løpet av de siste ukene er røros-spesialitetene inne i de «fine» oslo-butikkene, som Jacob's på Holtet, Smør-Petersen og Fenakroken. ? Folk som ikke finner varene våre i butikken sin, får bare be betjeningen om å bestille, sier Feragen.

Yster, kjerner og kokerTettemjølk ? eller Tjukkmjølk som den også kalles ? er en tradisjonell melkerett fra Rørostraktene. Navnet tettemjølk kommer fra selve framstillingsmetoden av produktet, mens tjukkmjølk viser til den fyldige konsistensen på mjølka. Rørosmeieriet as har søkt beskyttet opprinnelse for Tettemjølk /Tjukkmjølk i henhold det nye lovverket i Norge for opprinnelse, geografi og tradisjon, og lager den av økologisk melk.Skjørost er en surmelkost. Navnet kommer av det gammelnorske ordet skyr, som betyr sur. I Røros-traktene serveres tradisjonelt skjørosten med rømme og litt sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat. Skjørost kan også brukes i salater, gjerne med litt salt på.Rørosmeieriet har prøvd å gjenskape den opprinnelige songrauten etter en tradisjon fra Oppdal. Her var songrauten med i beningskorga til bryllup og gravferd, sammen med jønnbrød, raffelkaku og kveitkaku. Songrauten kan gjerne spises uten tilbehør. Prøv den på nystekt grovbrød også, sier ekspertisen. Dersom du varmer songrauten med litt fløte, blir det skikkelig festmat.Rørossmør er smakfullt tilbehør til retter som rakfisk og spekemat. Det kan også brukes til å sette en ekstra spiss på maten, for eksempel i gode sauser eller på bakte poteter. Og ikke minst på varmt, nybakt brød. Rørossmør er kjernet av økologisk rømme og er ikke så kompakt som de fleste andre smørtyper.

Powered by Labrador CMS