Nyheter

Seks av ti slakterier slurver

Slaktehygienen for småfe er ikke god nok. 58 prosent av slakteriene har fått påbud om utbedring etter en kontroll Mattilsynet har utført, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser at slakteriene ikke følger regelverket eller sin egen bransjeretningslinje godt nok. Mattilsynet på sin side følger heller ikke godt nok opp når vi finner tvilsomme eller uakseptable forhold hos slakteriene, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Rogaland og Agder i en pressemelding fra Mattilsynet.

Herikstad var ansvarlig for tilsynsprosjektet med slaktehygienen som Mattilsynet gjennomførte i fjor. Prosjektet ble gjennomført i to perioder, vår og høst, og alle småfeslakteri bortsett fra de aller minste, ble kontrollert. Slakteriene i prosjektet utfører til sammen 99 prosent av all småfeslakting i Norge, og 58 prosent av dem fikk pålegg om å utbedre forhold ved slaktehygienen.

Et tydelig funn i prosjektet er at slaktehygienen er gjennomgående dårligere på våren enn på høsten. – Forbrukerne må kunne regne med at maten holder samme kvaliteten hele året. Her må bransjen rydde opp. De må gå gjennom utstyr, rutiner, kompetanse og bemanning, sier Herikstad.

Herikstad lover at Mattilsynet vil prioritere ha slaktehygiene på småfe i 2013, og han etterlater ingen tvil om hvor ansvaret ligger. – Det er bransjen som har ansvaret for at hygienen er god nok når de slakter småfe. At maten de produserer er trygg å spise, sier han.

Powered by Labrador CMS