Nyheter

Sjekker ikke grønnsaker for bakterier

70 prosent av de som importerer ferske grønnsaker til Norge tar aldri prøver av maten for å forsikre seg at den ikke er smittet med helseskadelige bakterier, virus eller parasitter. Det viser tall fra Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Gjennom et helt år har Mattilsynet undersøkt 30 importører av ferske grønnsaker.

– Vi ser at svært mange bare stoler på et stykke papir de får fra sine underleverandører i utlandet. Det er en alvorlig feil. Ved å ikke ta prøver vet importørene ikke om maten de sender videre til norske middagsbord er smittet eller ikke, sier tilsynsdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.

– Vi har avdekket av mange ikke har god nok kjennskap til hva et smittestoff er. Importørene har ofte kjennskap til plantevernmidler, men vet lite om bakterier. Størsteparten av importørene vi undersøkte sviktet på dette punktet. De 30 importørene vi har undersøkt står for størsteparten av importen av grønnsaker på det norske markedet. Det er derfor skuffende at så mange stryker på elementære ting som skal sikre at maten er trygg, sier Landsverk videre.

Flere sykdomsutbrudd de siste årene har vist at ulike importerte grønnsaker, som blant annet sukkererter, ulike salater, friske krydderurter, spirer og fryste bær, kan være forurenset med sykdomsfremkallende bakterier og virus.

– Mange av disse sykdomstilfellene kunne vært unngått. Dersom importørene hadde fulgt lover og regler som er vedtatt for å sikre at folk ikke blir syke av maten kunne vi unngått dette. I dette prosjektet fant vi store feil ved hvordan importørene tar sitt ansvar for å sikre at helsefarlig mat ikke havner på middagsbordet, slår Landsverk fast.

Mattilsynet konstaterer også at det er store forskjeller på hvor flinke matimportørene er.

– Generelt kan vi si at de store er ganske flinke, mens vi helt klart etterlyser en drastisk holdningsendring hos mange av de små importørene, sier Landsverk.

– I prosjektet avdekket vi feil og mangler ved 87 % av virksomhetene. Alvorlighetsgraden varierer, men vi er spesielt skuffet over at såpass mange svikter på fareanalyse og prøvetaking. Dette er ting importørene må ha kontroll på for å sikre seg at de ikke selger helsefarlig mat, forklarer hun videre.

Under prosjektet tok Mattilsynet også ut prøver. 9 prosent av prøvene hadde så store mengder helseskadelige bakterier at de ble trukket fra markedet.

Prøveuttakene viser at det er knyttet særskilt risiko til innhold av smittestoffer i bladgrønnsaker og krydderurter importert fra land utenfor EU, men det er også en viss risiko til import av slike produkter fra varmere land innenfor EU. Dette understøttes av hendelser og utbrudd de siste årene, samt funn som er gjort i tidligere prosjekter som Mattilsynet har gjennomført. Hovedandelen av disse produktene omsettes til restaurantbransjen og til frittstående dagligvarebutikker i de større byene.

Powered by Labrador CMS