I mange land spises norsk sjømat nå hjemme i stedet for på restaurant. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Nyheter

Sjømateksporten preget av usikkerhet

Koronavirusets gir mindre oversikt over forventningene til sjømatmarkedet, men norsk eksport tjener på dagligvaresalg, hjemlevering og svakere kronekurs.

Publisert Sist oppdatert

Endringer i forbrukeratferd og transportmønster under koronakrisen påvirker Norsk sjømateksport. Et sårbart restaurantsegment balanseres imidlertid av økt dagligvaresalg og matleveringstjenester til hjemmet. En svekket norsk krone kompenserer for lavere etterspørsel.

– Det er en sterk etterspørselsvekst etter ferdigpakkede produkter i markedene nå. Dette gir en ny mulighet for videreforedlingsindustrien både i Norge og internasjonalt, sier sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd.

– Eksporten av fersk hel laks til Asia økte med 12 prosent. Vi ser en bedring i logistikken til for eksempel Kina som fører til økt eksport av fersk hel laks på 137 prosent i uke 16. Andre markeder som har en positiv trend er Hongkong, Taiwan og Sør-Korea. Dette er markeder hvor hjemmekonsumet av norsk laks mer enn kompenserer for bortfallet av restaurantkonsumet, sier han videre.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS