Kan man bruke alger som ingredienser i øl og brød ? Ja, mener forskere.

Nyheter

Skal brygge øl på alger

Behovet for protein og umetta fettsyrer i kosten er sterkt økende. Nå forskes det på bruk av alger i matproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Næringsrikt algebrød og algeøl er produkter som kan stå i butikkhyllene om noen år, spår forskere i NIBIO.

– Du kan dyrke mikroalger på en jordknaus eller i en gammel låve - alt de trenger er sollys, vann og næring. Produksjonen er miljøvennlig, og målet er å bidra til å gjøre den bærekraftig, seier Stig Borgvang, forsker i NIBIO, til forskning.no.

Mikroalgene har dessuten høgt innhold av protein, mineraler, vitaminer, antioksidanter og flerumetta fettsyrer. Forskeren vil vise at det er mulig å produsere og bruka mikroalger i fremtidens mat- og fôrproduksjon - også her i Norge.

– Visjonen er at vi om ti til femten år skal ha en bærekraftig algenæring i Norge, sier han.

Næringsinnholdet til mikroalgene gjør de til en velegnet ingrediens i helsekostprodukter og fiskefôr, men det er også et stort uutnyttet potensial for å anvende mikroalger i matprodukter.

– Mikroalger har et heilt unikt næringsinnhold. Det er potensielt den mest verdifulle næringskilden vi har - og i alle fall den mest uutnyttede, ifølge algeforsker Kari Skjånes i NIBIO.

I dag er produksjonen for dyr, men de siste årene har det skjedd en utvikling. Produksjonen er effektivisert, og interessen for mikroalgene er økende.

Forskerne vil komme frem til en prosess hvor de produserer algebiomasse som har et næringsinnhold spesifikt rettet mot bestemte produkter. I prosjektet har forskerne også valgt ut tre ulike matvarer - brød, øl og fiskefôr. Råde Bakeri & Konditori, ølprodusenten Nøgne Ø i Grimstad, fiskefôrprodusenten Europharma i Finnmark og fiskeolje/fiskemelprodusenten Vital Seafood As på Stranda er med i prosjektet.

Powered by Labrador CMS