Nyheter

Skjønner bæret

I OSLO: Det er mange grunner til at folk reiser langveis fra for å handle hos Jacob's på Holtet. Men en av årsakene er bærutvalget. Det er rett og slett enormt.

Publisert Sist oppdatert

Ingen selger mer bær i Norgesgruppen enn Mathuset Jacob's på Holtet. Og det handler slett ikke om billigsalg av skrantne jordbær fra fjerne himmelstrøk. Hemmeligheten ligger i et enormt utvalg av ulike bær, slik at kunden kan få akkurat det han eller hun er ute etter.

- Vi har profilert oss som gode på bær, og vi har mye av alle typer. Dette er blitt et konkurransefortrinn, sier butikksjef Espen Tollefsen.

- Vi bestemte oss en gang i tiden for å konkurrere ut frukthandlerne på Youngstorget, og det har vi klart, supplerer Knut Jacobsen, tredje generasjon Jacobsen siden bestefaren overtok i 1923.

Hittil i år er det solgt 31 000 kurver bare av jordbær, inkludert et kassesalg på 205 med 12 kurver i hver.

- Det blir stort volum når vi selger bærene kassevis, til sylting. Det har riktignok vært litt mindre av det hittil i år, men det har hatt med prisen å gjøre. Vi er avhengige av å få tak i rimelige bær om vi skal selge i kasser, sier Tollefsen.

EGNE LEVERANDØRER

- Vi er veldig strenge på kvaliteten. Det var viktig for oss da vi gikk over til Norgesgruppen for to og et halvt år siden, at vi fikk frihet til å holde på en del gode leverandører. Mesteparten av bærene leveres av Bama, men til stor del fra våre gamle leverandører som vi har penset inn i Bama-systemet, sier Jacobsen. - Jordbær får vi rett fra gården. Det er viktig at bærene blir plukket tidlig på dagen, slik at man får varmen ut av bærene.

I frukt- og grøntavdelingen har bærene fått en sentral plass på gulvet og i hyllene. Her finnes jordbær, bringebær, multer, bjørnebær, rips, moreller, blåbær, solbær og alle andre typiske matbær. Og et bær finnes ofte i ulike varianter. For eksempel ligger kurver med gule bringebær i hyllen. De likner på multer, men smaker som vanlige bringebær. Og snart skal solbærutvalget suppleres med økologiske bær, slik at kundene får mer å velge i.

- Vi har faktisk fire ulike produsenter bare på multer, og det samme gjelder flere av de andre bærtypene. De har nemlig ulike egenskaper. Noen egner seg til sylting, andre til kakepynt eller til å spise med et glass vin til.

SPESIELL BUTIKK

Det er langt mer enn bærene som gjør Mathuset Jacob's til en spesiell butikk. Kremmerne holder seg både med egne kokker og pølsemakere, og lager kjøttprodukter og ulike typer ferdigretter til mathuset og andre butikker i Norgesgruppen. Butikken preges av lange ferskvaredisker, alle betjent av fagpersonell. Slikt ryktes, og derfor strekker kundegrunnlaget seg langt ut over lokalmiljøet på Holtet.

- Hit kommer ikke bare folk fra hele Oslo, men Østfold og enda lenger ifra, sier Tollefsen, som opplever at den store interessen gir seg positive utslag i regnskapene. Omsetningen passerer trolig 140 millioner kroner netto i år.

- Tollefsen har vært veldig flink, roser Knut Jacobsen.

Powered by Labrador CMS