Nyheter

Skrikende mangel på fagfolk

Norske slakterier og kjøttbedrifter har en skrikende mangel på fagfolk. 69 prosent av norske kjøttbedrifter har underdekning på lærlinger, og 43 prosent mangler fagarbeidere, viser en oversikt fra NHO. Hadde det ikke vært for NM i kjøttfag hadde rekrutteringen vært enda verre.

Publisert Sist oppdatert

– Ingen andre bransjer i matindustrien sliter så mye med å dekke dagens kompetansebehov som kjøttbransjen. Problemet er at for få unge velger å ta fagutdanning for å jobbe i bransjen, og i dag er vi helt avhengig av å importere utenlandske fagarbeidere, sier spesialrådgiver Espen Lynghaug i NHO Mat og Landbruk.

Kjøttbedriftene er stadig på jakt etter pølsemakere, slaktere og kjøttskjærere. Det er også mangel på butikkslaktere som jobber i butikkenes ferskvareavdelinger. Ica er blant kjedene som merker utfordringen.

– Det er viktig for oss i Ica at det satses på kjøttfagene for å bygge og utvikle matfaglig kompetanse i butikkene våre. Men det er en utfordring å få ungdom til å velge kjøttfaget og det må jobbes med å få frem fordelene ved å jobbe i butikk, i forhold til for eksempel på restaurant, sier kommunikasjonsrådgier Lise Mette Kjellberg i Ica Norge til Handelsbladet FK.

Ica er medlem av opplæringskontoret for Salgs- og matfag og får hjelp av dem til å finne lærlinger når de har ledige plasser. – Vi har en nedgang i antall lærlinger fra tidligere, men dette kommer av kostnadfokus og ikke på grunn av manglende interesse for lærlinger. Fremover vil vi jobbe for å få opp antall lærlinger i våre butikker siden dette er viktig for utviklingen, både for butikk, faget og våre ansatte, sier Kjellberg

For å øke rekrutteringen har det de siste 18 årene blitt arrangert et eget Norgesmesterskap i kjøttfag. I år arrangeres NM under Matstreif i Oslo fredag 13. september. – Uten NM er jeg sikker på at vi hadde vært i en enda verre rekrutteringssituasjon, sier Espen Lynghaug.

Powered by Labrador CMS