Den siste uka før jul tredobles salget av fløte sammenlignet med gjennomsnittet for resten av året.

Nyheter

Skummer fløten av jula

De siste tre ukene før jul øker salget av fløte med 145,6 prosent, ifølge NielsenIQ-tall. Den siste uka før jul tredobles salget av fløte sammenlignet med gjennomsnittet for resten av året.

Publisert Sist oppdatert

Den siste rapporten fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) viser at fløtesalget gikk opp med 3,6 prosent i volum i tredje kvartal. Men nå i desember nytter det ikke å bare bestille litt ekstra. I de tre siste ukene av året selges det totalt hele 1,7 millioner liter fløte – eller 1700 tonn.

Og aller mest fløte selger Tine.

– Er det over hodet et tema at dere ikke klarer å produsere nok?

– Nei, Tine er godt rustet for julesesongen og har lang erfaring med å produsere nok fløte til jul, forsikrer senior merkevaresjef Joar Mjølsnes.

Dobbeltsidig datostempling

I år har Tine gjort seg ekstra flid i oppkjøringen til årets desidert største fløtesesong. Meierisamvirket har over flere år jobbet med å forbedre holdbarheten, og redusere ledetider i sin egen verdikjede. Dagligvarehandelen har tidligere skrevet om dobbeltsidig datostempling på melkekartongen. Akkurat i tide til jul har også fløte fått dobbeltsidig datostempling på kartongen, noe som skal bidra til enda mer effektiv butikkdrift.

– Det har med andre ord vært et aldri så lite bærekraftløft også knyttet til fløte de siste årene, bedyrer Joar Mjølsnes.

– Hvor mye lengre holdbarhetstid har bærekraftarbeidet gitt?

– I snitt har det ført til en økning av den såkalte fremstemplingen på søtmelk med hele fem dager. Arbeidet har også ført til forbedret holdbarhet på fløte. Det handler om kvalitet, forsking og forbedring i alle ledd, fra melka kommer inn på anlegget til den går videre ut i butikken. I tillegg til forbedret planlegging og vareflyt for å redusere tiden fra melka kommer inn, til fløten går ut, forklarer Mjølsnes.

Ekstra mye fløtekos

Nordmenn sparer ikke på fløten når julen skal feires. Fløtesortimentet har blitt bredere enn det var før, men kremfløte er fortsatt den mest populære varianten. Jula er tiden for å kose seg, og da blir fløte en naturlig ingrediens eller tilbehør. Fløten benyttes i en rekke kjente og kjære retter og desserter som hører julen til, deriblant sauser, salater, desserter, kaker og mye mer. Mange unner seg også litt ekstra fløte i kaffen i denne perioden.

– Har dere noen tips til butikkene for hvordan de skal selge – og bestille – nok?

– For hver kjøpmann og butikk er det viktig å ha gode estimater, og bestille tilstrekkelig med fløte til den hektiske sesongen. Å sørge for at meierikjøla etterfylles ved behov er viktig, og nå også mye lettere!

Powered by Labrador CMS