Nyheter

Slik skal saltinntaket halveres

Både ministre, dagligvarekjeder og matindustri har denne uken fortalt om at de vil redusere saltinnholdet i maten. Her er myndighetenes plan på hvordan det skal gjøres.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt. Denne uken lanserte Helsedirektorater tiltaksplanen som skal bidra til målet om en gradvis reduksjon av saltinntaket i befolkningen fra dagens ca. 10 gram per dag til 5 gram per dag på lang sikt.

- Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.- Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i befolkningen, og høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse i Norge og i de fleste andre land.

Nasjonalt råd for ernæring utarbeidet i 2011 forslag til en strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen. Helsedirektoratet fikk siden i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å utarbeide en tiltaksplan for reduksjon av saltinntaket i befolkningen basert på denne strategien.

Tiltaksplanen er nå lansert, og inneholder blant annet disse hovedtiltakene:

  • Styrket overvåking av saltinntaket i befolkningen. Dette skal blant annet gjøres gjennom måling av saltutskillelse i urin, som anses som den mest presise metoden til å bestemme inntaket av salt fordi mesteparten av natrium skilles ut i urinen.
  • Initiering av et forpliktende samarbeid med matvarebransjen for å redusere saltinnholdet i matvarer og retter.
  • Strengere krav til maksimalt saltinnhold i matvarer merket med Nøkkelhullet.
  • Kommunikasjonstiltak for å øke kunnskap om salt, saltkilder og helsekonsekvenser. Forbrukerne skal få bedre kjennskap til hvordan de kan velge matvarer med mindre salt når de handler, hvordan redusere salt når de lager mat hjemme og ved å etterspørre mat med mindre salt.
  • Utvikling av anbefalinger for saltinnholdet i matvarer/retter til bruk i anbud, innkjøp og tilberedning av mat i storhusholdninger.

For at forbrukerne skal kunne redusere saltinntaket er bedre merking av salt nødvendig. I desember 2014 innføres Matinformasjonsforordningen. Den innebærer at alle matvarer med en ernærings-eller helsepåstand skal ha saltdeklarasjon. Innen desember 2016 skal alle matvarer merkes med saltinnhold.

Les mer:

Høie oppfrodret til saltkutt

Rema 1000 reduserer saltinnhold med 30 prosent

Hagen gir Høie slankeråd

Powered by Labrador CMS