Nyheter

Sodd får Beskyttet betegnelse

Festsodd fra Trøndelag er innvilget status som en Beskyttet betegnelse (BB) og får dermed et juridisk vern mot kopiering. Dermed er festmaten i klasse med for eksempel Champagne og Roquefort.

Publisert Sist oppdatert

- BB innebærer en anerkjennelse av norske råvarer, lange og mangfoldige tradisjoner og gode smaksopplevelser. Merket styrker disse produsentenes konkurransedyktighet og bidrar til økt verdiskaping. I tillegg fungerer Beskyttet betegnelse som et kvalitetsstempel for forbrukeren, sier adm. direktør i Matmerk, Nina Sundqvist i en pressemelding.

Soddkokeran som lager Festsodd fra Trøndelag består av 3 produsenter: Inderøy Slakteri, Dullum Slakteri og Thoresen Slakterforretning. - Vi er veldig stolte av utmerkelsen, det er et av de høyeste kvalitetsbevis vi kan få. Det inspirerer til videre drift, sier Håvard Gausen, daglig leder på Inderøy Slakteri.

Sodd er trøndernes nasjonalrett, og den skal lages på den rette måten. - Mat med identitet og en håndverksmessig framstilling er en trend i dag, det tror jeg bare vil forsterke seg framover. Vår store styrke er at vi tar vare på grunnverdiene i alle ledd og er tro mot den historiske oppskriften vi bruker. Å få tildelt Beskyttet betegnelse er en kjempestor motivasjonsfaktor for framtiden, sier Gausen. I dag kan trønderne telle hele fem Beskyttede betegnelser. Fra før av har også Skjenning, Økologisk Tjukkmjølk fra Røros, Badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis og Fjellmandel fra Oppdal blitt innvilget beskyttet betegnelse fra Matmerk.

Powered by Labrador CMS