Nyheter

Sprøytet brokkoli bedre mot kreft

To sprøytemidler kan holde brokkoli frisk lenger og øke nivåene av stoffer som ser ut til å forebygge kreft, skriver forskning.no.

Publisert Sist oppdatert

Forskere ved University of Illinois har funnet en måte å behandle brokkoli på som gjør at den holder seg frisk lenger. Samtidig øker innholdet av to stoffer som kan bidra til å forebygge kreft.

Det de har gjort, er å sprøyte brokkolien noen dager før den ble høstet. Til det brukte de først et sprøytemiddel som forsker Kang Mo Ku beskriver som naturlig: Metyljasmonat (MeJA). Det setter brokkolien igang med å produsere to de to anti-kreftstoffene.

Problemet var at den sprøytede brokkolien ikke hadde utseende, konsistens og smak på sin side. MeJA fikk den til å brytes raskere ned. Derfor prøvde forskerne å bruke et relativt nyutviklet middel, 1-metylcyclopropen (1-MCP), som har vist seg å gjøre planter mindre følsomme for gassen som gjør at de brytes raskere ned.

Dermed oppnådde de ikke bare å bremse nedbrytingen, men å gjøre den lavere slik at brokkolien holder seg frisk lenger og dermed tåler å ligge lenger både i butikken og på kjøkkenet før den må kastes.

– Ifølge forskningen er dette tryggere enn salt, sier han til forskning.no.

Ingen av disse stoffene er imidlertid tillatt i Norge, eller har blitt søkt om eller vurdert av Mattilsynet i Norge.

Powered by Labrador CMS