Nyheter

Sterk økning i import av yoghurt

Yoghurtimporten har økt med nærmere 40 prosent sammenlignet med i fjor. Også iskrem skiller seg ut med en 20 prosent importøkning. Det viser tall fra Statens landbruksforvaltning.

Publisert Sist oppdatert

SLFs oversikt fra årets åtte første måneder viser generelt mer import og mindre eksport enn hva som var tilfellet for samme periode i fjor. Bildet er derimot sammensatt.

Importen av RÅK-varer (industrielt bearbeidede jordbruksvarer) økte i løpet av årets tre første kvartal med 9,4 prosent målt i mengde. Man ligger dermed an til å få en tilsvarende økning som fra 2009 til 2010, da importen økte med 11 prosent. Totalt utgjør økningen i mengde 19 250 tonn.

Øl og mineralvann er den største varegruppen med en økning på 17 000 tonn i forhold til tilsvarende periode i fjor.

Av de mer sentrale RÅK-varene er det brød som er størst i volum, med crika 31 000 tonn importert vare. De prosentvise endringene for de sentrale varegruppene er små, med unntak for iskrem og yoghurt. Her har importen steget med henholdsvis 20 og 38 prosent i forhold til samme periode i fjor. Ellers har importen av pizza gått noe tilbake, mens sukkervarer og brød er av de mer sentrale varegruppene som har opplevd økt import så langt i år.

Mindre eksport

Kvantumet av eksporterte RÅK-varer har sunket med cirka 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Hittil i år har det blitt eksportert 25 300 tonn ferdigvarer, noe som er en nedgang på cirka 1 400 tonn.

Samtidig har verdien av eksporten økt med ca 11 prosent i forhold til de tre første kvartalene i 2010. Dette skyldes i hovedsak en sterk vekst i verdien av varer som går under betegnelsen «andre næringsmidler». Verdien av eksport på dette varenummeret har steget med cirka 45 prosent, eller 113 millioner i 2011.

Powered by Labrador CMS