Nyheter

Sterkere utvikling for matindustrien

Matindustrien har de siste årene hatt en sterkere utvikling enn øvrig industri og har økt sin betydning.

Publisert Sist oppdatert

Matindustrien utgjør nå om lag en femtedel av fastlandsindustrien i Norge og er den nest største målt i omsetning og totale lønnskostnader. Likevel, importen av mat er økende og matindustrien taper markedsandeler i det norske forbrukermarkedet.Det viser rapporten Mat og industri 2013.

I 2012 var hver femte sysselsatte i industrien ansatt i matindustrien. Disse produserte verdier for 171,6 milliarder kroner og er sysselsatt i bedrifter som er spredd over hele landet. De vel 2000 bedriftene i matindustrien er både store industrikonsern og småskala bedrifter, samvirker og aksjeselskap. Lønnsomheten i matindustrien er lavere enn i øvrig industri, og den har tapt markedsandeler til import på det norske markedet fra 88,3 prosent i 1996 til 80,6 prosent i 2012.

– Sett i forhold til matindustriens betydning, er den på mange måter undervurdert i næringspolitikken, sier Per Christian Rålm, redaktør for rapporten Mat og industri 2013.

– Matindustrien er en betydelig verdiskaper i en av de få og viktigste verdikjedene innenfor landets grenser. Det er derfor bra at den nye regjeringen så klart peker på todelingen i norsk økonomi i sin regjeringserklæring. Matindustrien opplever økende internasjonal konkurranse, og må opprettholde konkurransekraft basert på vårt høye lønns- og kostnadsnivå. Det stiller høye krav til forutsigbarhet og rammebetingelser, sier han videre.

Powered by Labrador CMS