Nyheter

Stort overskudd av egg i 2015

Melk og meieriprodukter var den sektoren i 2015 hvor det ble brukt mest midler til avsetningstiltak, mens alvorsgraden var størst i eggsektoren, melder Landbruksdirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Dette står det mer om i Omsetningsrådets årsmelding for 2015, som ble lagt fram tirsdag. Gjennom året brukte Omsetningsrådet (OR) 481 mill. kroner på, avsetningstiltak, faglige tiltak, opplysningsvirksomhet og administrasjon. Inntektene på 486 mill. kroner kom fra omsetnings- og overproduksjonsavgift.

Det var stort overskudd av egg i det norske markedet også i 2015. Det ble anvendt 46 mill. kroner til førtidsslakting av høns, egg til miljøfôr, skillevirksomhet m.m., og historisk har kun 2013 hatt et større omfang. Balansen ser ut til å bli betydelig bedre i 2016.

I meierisektoren økte melkeproduksjonen mer enn etterspørselen, og OR brukte 131 mill. kroner til diverse avsetningstiltak, hvor betaling for reguleringskapasitet, lagring, transport og prisnedskriving av skolemelk var de største og lagrene av ost, smør og melkepulver økte gjennom.

Fra god balanse på lam ved inngangen til året, fikk vi i etterkant av høstens slaktesesongen et overskudd av lammekjøtt, som var betydelig ved årets slutt. Markedet for svin var i god balanse i 2015, mens underdekningen av storfekjøtt økte, tross en liten økning i norsk produksjon.

Det ble behov for å nedskrive 27 500 tonn mathvete og –rug av 2014-avlingen til fôr, til en samlet kostnad på 15 mill. kroner. 2015-avlingen ble enda større, og både nedskriving og overlagring er iverksatt våren 2016.

OR har 11 medlemmer, der myndighetene, forbrukerne, faglagene, samvirkeorganisasjonene, industrien og handelen er representert. Landbruksdirektoratet er sekretariat for rådet. I løpet av året hadde OR seks møter og behandlet 91 saker.

Powered by Labrador CMS