Nyheter

Strengere saltkrav i Nøkkelhull-mat

Kravene til saltinnholdet i matvarer med Nøkkelhull blir strengere. – Om noen få uker sender vi ut på høring et forslag om strengere regler for Nøkkelhull-merking. Der blir saltinnholdet noe av det viktigste, forteller seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet til NRK.no.

Publisert Sist oppdatert

Hittil har det vært vanskelig å klassifisere saltinnholdet i matvarer som pølser, pålegg, kjøttdeig, karbonader, fiskekaker, fiskehermetikk og skalldyrlake, og dermed har saltet ikke vært en del av Nøkkelhull-forskriften for disse varegruppene.

– Nå har vi funnet fram til måter å gjøre dette på. De nye kravene vil øke nytteverdien av Nøkkelhullet betraktelig, sier Nina Lødrup i Mattilsynet.

Hun berømmer matvareindustrien for godt samarbeid i prosessen fram mot de nye reglene. – Vi har hatt mange møter med norsk og nordisk matvareindustri om dette, og synes vi har hatt et godt samarbeid. Det er ett av suksesskriteriene for Nøkkelhullet, som er en frivillig ordning, sier Lødrup til NRK.no.

De nye Nøkkelhull-kravene omfatter også strengere grenser for innholdet av fullkorn og mettet fett. Forslaget til nye regler blir lansert i hele Norden i løpet av oktober. Etter en tre måneders høringsfrist skal forslaget også vurderes av EU-kommisjonen, før det trer i kraft om et års tid.

Powered by Labrador CMS