Nyheter

Stressfri løk skal få oss til å spise mer

Med en ny ferdigskivet variant av Edel-løken håper løkbonde Olaf Holm å bidra til at nordmenn bruker mer løk i matlagingen. I dag har vi verdens laveste forbruk av løk.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding skriver Matmerk at Norge har lavest løkforbruk i verden. Vi spiser mindre enn fem kilo løk per person per år. Tilsvarende tall for middelhavslandene er 20-25 kg og i England omkring ti kilo per år.

– Vi bør så absolutt kunne sammenligne oss med England. Her er løkforbruket per person omtrent dobbelt så høyt per år som i Norge, sier Holm.

Den Spesialitet-godkjente Edel-løken blir så aromatisk og mild fordi den ikke blir utsatt for stress under dyrking. Løkbonden lover nå også stressfri bruk for den matglade.

– Løk har i alle år blitt fremstilt i dagligvare som et ubearbeidet produkt og med få kategorier i Norge. Dette er kanskje en sterkt medvirkende årsak til at Norge ligger langt nede på listen over løkforbruk per person, sier Olaf Holm.

Forskning har vist at når løkplanten blir utsatt for stress, medfører det en skarpere smak på løken. Det er nettopp dyrkingsforholdene til Edel-løken som gjør at løken unngår «løkstress», som tørke og vannmetning.

Powered by Labrador CMS