Nyheter

Taper millioner på overkapasitet

Bøndene taper millioner på overkapasitet i slaktebransjen. Med slaktekapasiteten som finnes kunne antallet vært doblet for alle dyreslag, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Berit Hundåla, nestleder i Norges Bondelag, sier det er norske bønder som taper penger på overkapasiteten. Både samvirket og de frittstående slakteriene ser problemet. Men det harde konkurransen i markedet gjør samarbeid problematisk.

– Det er bøndene, uansett om de er medlemmer i en samvirkebedrift eller leverer andre steder, som taper på at kapasiteten ikke utnyttes, sier Hundåla.

Men det er en utbredt oppfatning at samarbeidet om slakteribiten må bli mye sterkere, og at slakteriene både for rødt og hvitt kjøtt må bli færre.

– Verdiskapningen skjer ute hos bonden og i foredlingen. I Malvik vil Nortura leieslakte for Spis Grilstad og i stedet konkurrere hardt i begge ender. Altså hos kjøttprodusentene og hos forbrukerne. I selve slakteprosessen skal alt gjøre så effektivt som mulig. Jeg tror større grad av samarbeid mellom konkurrentene er nødvendig og vil nok framtvinge seg på slakteriområdet, sier Nina Sundqvist, konserndirektør i Nortura.

Powered by Labrador CMS