Nyheter

Tar tempen underveis

NY TEKNOLOGI: Etter seks år med forskning og testing er produktet klart for markedet. Forskere fra Tromsø har utviklet en teknologi som måler og loggfører temperaturen på sensitive varer under transport. Første markedsmål er fisketransportene, helt frem til fiskedisken.

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norge har bidratt med penger og støtte, mens Willy Andreas Mortensen,Tor Inge Schulstad og Kåre Jørgen Lauvset har utviklet produktet.

Det er temperaturen under transport av fisk, frukt, grønnsaker, kjøtt, medisin, blomster og andre temperatursensitive produkter, som er markedsmålet for det lille Tromsø-firmaet Omniqe. Med intervaller fra to sekunder til fire timer, kan temperaturen avleses, loggføres og arkiveres i en hukommelsebank. En databrikke, en håndterminal og tilgang på internett er alt som kreves. Bak systemet ligger en avansert teknologiløsning som er gjort så billig og brukervennlig som mulig.

Først ute

- Vi er først i Norge med denne teknologien. Vi har brukt lang tid på testing og utvikling. Nå begynner industrialiseringen av selskapet, sier Willy Andreas Mortensen i Omniqe til Handelsbladet FK. Med over 30 års erfaring som gründer, elektroingeniør og forsker, er Willy Andreas Mortensen nestoren på laget. De to andre er tidligere studenter som har hengt seg på etterhvert som prosjektet har tatt av.

Investorjakt

Med Forskningsparken i Tromsø som base, og Innovasjon Norge som én av mange støttespillere, snakker mange om en ny vekstbedrift, dersom planene slår til. I disse dager er selskapets første markedsmann på plass, og samtidig jaktes det på en ekstern investor som kan løfte selskapet videre. Som i de fleste teknologibaserte gründerbedrifter, er tilgang på risikokapital et vinn eller forsvinn-spørsmål.

I Omniqe er gründerene overbevist om at de har truffet blink, med både teknologi og timing. Diskusjonen i handelen om kvalitet og sporbarhet har ikke akkurat lagt en demper på ambisjonene.

- Transport av fisk er det området som vi har arbeidet mest med. Det er jo et marked som vi har nærhet til her i Nord-Norge, så det falt naturlig. Hva var temperaturen på fisken da transporten startet, og hvordan var temperaturen underveis? Dersom det blir diskusjon mellom leverandør og mottaker, kan vi dokumentere temperaturutviklingen underveis, og loggen vil også vise hvor det eventuelt gikk galt. Var det under omlastingen, eller skjedde det noe underveis? sier Willy Andreas Mortensen.

- I dag er dette en diskusjon mellom partene og forsikringsselskapet, men i fremtiden, der kravene til sporing og kvalitet blir skjerpet, vil temperatur også bli en del av kvalitetsdokumentasjonen i butikkene. Én ting er hvor gammel fisken er, men like viktig er hvordan temperaturen har vært siden den ble fisket, poengeter Tor Inge Schulstad.

I fiskedisken

Under testing av teknologien, og samtaler med representanter for handelen, har nye bruksområder dukket opp. For det stanser ikke etter at fisken er kommet til butikken: Databrikker i fiskedisken som dokumenter temperaturen, enten det er kunden eller Mattilsynet som spør, er også aktuelle bruksområder. Manuelle målinger, og målinger som en av partene i verdikjeden gjør, er neppe troverdig nok i fremtiden. Det er et av scenarioene til gründerbedriften i Tromsø.

- Vi er nokså sikre på at behovet for temperaturlogging og dokumentasjon vil øke i årene fremover. Spørsmålet er bare hvem som gjør det. Det er her vi ser en vekstmulighet, sier Willy Andreas Mortensen.

- Hva koster dette for en fisketransport?

- Fra 8 til 20 øre per kilo fisk, litt avhengig av omfanget av målingen, sier Mortensen.

Powered by Labrador CMS