Nyheter

Tett hullene i Nøkkelhullet

– Det er hull i sunnhetslogikken bak Nøkkelhull-forskriften, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos. Organisasjonen krever at sunnhetsmerkede produkter faktisk må være sunne.

Publisert Sist oppdatert

Oikos har nå sendt høringsbrev om de varslede endringene av forskriftene.

– Det er bruk for en merkeordning som Nøkkelhullet for å kunne bidra til at befolkningen i Norge spiser sunnere. En slik merkeordning bør ha til hensikt å gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunne matvarer, uten å måtte lese ingrediensliste og næringsdeklarasjon. Det veldig viktig at produktene som merkes med Nøkkelhullet faktisk er sunne produkter, og ikke bare et litt sunnere alternativ til en usunn matvare, sier Kari Tande Hansen på oikos.no.

Hun krever vesentlige endringer i forskriften for Nøkkellhullet dersom merket skal fremme sunnhet og ha tillit i befolkningen. Oikos mener at produkter som i stor grad er prosessert, som hel- og halvfabrikata ikke bør inkluderes i merkeordningen og at slike produkter inneholder mange kunstige tilsettingsstoffer og ofte lite næring. De nevner pizza Grandiosa med biff og løk som eksempel på en slik matvare som per i dag er Nøkkelhullsmerket. Oikos mener også at det må settes strengere krav til blant annet saltinnhold og innhold av mettet fett. Matvarer som inneholder palmeolje eller transfett bør ikke inngå i Nøkkelhullmerkingen og det må stilles strengere krav til tilsettingsstoffer, skriver Oikos i sin høringsuttalelse.

Powered by Labrador CMS