Nyheter

Tid for norsk asparges

Asperges er en delikatesse nasjonaldagen verdig, mener Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Publisert Sist oppdatert

– Norsk aspargessesong er fra 17. mai til rundt sankthans. Vi har hatt en jevn økning på rundt 9 % i forbruket de siste årene. Selv om vi ligger i grenselandet for denne produksjonen, anstrenger noen bønder seg for å fremskaffe delikatessen til 17. mai. En delikatesse som er nasjonaldagen verdig, meldes det fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Asparges inneholder kalsium, jern og fosfor, samt vitamin A og D. Kaloriinnholdet er det ikke noe å klage på. 100 g vare gir kun 29 kcal.

Asparges dyrkes i mange land, og betegnes som en meget viktig flerårig grønnsak. Det finnes mange aspargesvarianter, men de viktigste kategoriene er hvit, lilla og grønn. Her i landet er vi i hovedsak kjent med den hvite og den grønne.

Det er nesten utelukkende grønn asparges som dyrkes i Norge. Hvit asparges får man ved å hyppe jorden opp så snart stilkene viser seg. Det medfører at det ikke kommer lys til og stilkene blir derfor bleke. Den grønne varianten vokser fritt over jorden og får dermed sin fine vårgrønne farge.

Asparges er en krevende kultur. Den er en staude som gir avling i opptil 15 år. Første avling høstes etter 2 år. Det er en utfordring å holde ugress unna, og asparges høstes for hånd, en for en. Så kvalitetsorteres de, vaskes og pakkes i bunter. Alt er håndarbeid. Temperaturen i jorda avgjør når planten begynner å spire. Er det kjølig, så holder veksten seg i ro. Så fort det blir varmere døgn, vokser aspargesen i rekordfart, opptil 12 cm på 24 timer.

Asparges er en gammel kulturplante, da den har vært en verdsatt grønnsak nærmere 4000 år bakover i tid. Romerne kalte asparges for den nyttigste mat for magen, og var de første til å utvikle dyrkningsteknikk for asparges. Solkongen Ludvig 14. dyrket asparges i sitt veksthus året rundt. Den har blitt brukt som en medisinplante og vært kjent for å ha en positiv virkning på kjærlighetslivet. Den slags borger bra. Her i Norge ble det dyrket hvit asparges fra 1950-tallet, og fra midten av 1980-tallet fikk vi produksjon av grønn asparges. Peru er i dag et av de store aspargesproduserende land i verden.

Powered by Labrador CMS