Nyheter

Tilberedning av grunnsortiment

Her er noen tips til hvordan de forskjellige sortene i grunnsortimentet kan tilberedes. Sortimentet ble presentert i første del av kurset.

Publisert Sist oppdatert

Laks eller ørretHel fisk kan: ? kokes/bakes i stekeovn i form eller i folie. Kan fylles med friske urter/grønnsaker eller bare krydder.? kokes i vann i kjele på plate. Vannet kan tilsettes krydder ved siden av salt, småfisk er godt på grillen.Laksekoteletter kan kokes, stekes og grilles. Fersk hel filét, i serveringsstykker, som butterflyskiver og som terninger er stykningsdeler med mange muligheter. De kan kokes, stekes og grilles og er de mest anvendelige i sammensatte retter. Før tilberedning kan de gjerne marineres, da blir de ekstra saftige og fine.Røykt laks i stykker og ferdig skåret i skiver er ferdig til bruk og passer til smørbrød/snitter, til salater og forretter.Se oppskriftshefte «Laks/ørret/røye» for tips og ideer!

TorskFersk torsk kan kokes, stekes og anvendes i retter. Torskeskiver er best egnet til tradisjonell kokt torsk. Skinn og beinfri torskefilét kan både dampes, stekes og brukes i retter. Lettsaltet filét og porsjonsstykker og røkt filét og porsjonsstykker. Disse produktene egnes seg best til koking i vann eller til ovnsretter. Husk at vannet skal ikke tilsettes salt.Se heftet «Torsk/hyse» for tips og ideer.

Hyse/koljeFersk hysefilét passer best til steking og stekte og ovnsbakte retter. Hyse/kolje er velegnet til å lage fiskefarse av. Lettsaltet og røykt hel fisk og skiver brukes på samme måte som røykt torsk. Se heftet «Torsk/hyse» for tips og ideer.

SeiSei passer best til stekte og ovnsbakte retter, men den kan også dampes. Sei er utmerket til seikarbonader. Se heftet «Sei» for tips og ideer.

SteinbitfilétSteinbitfilét i skiver passer best til steking. De kan godt paneres før steking. Steinbit kan også kokes/dampes eller brukes i gryter og sammensatte retter. Det er en fisk som er fast og fin i kjøttet og holder formen godt, derfor er den godt egnet til grillen. Se oppskriftsheftet «Steinbit/breiflabb/kveite» for flere tips.

Røykt blåkveiteBlåkveite selges bare lettsaltet og røykt, ikke som fersk.Brukes på samme måte som røykt torsk og hyse/kolje. Blåkveite er en feit fisk og har mere smak enn torsk og hyse/kolje.Serveringstips:Server med en hvitvinssaus med eplejuice. Feit fisk trenger friskt og lett syrlig tilbehør.

Sild og makrellDe røykte varientene er produkter som er ferdig til bruk. De kan brukes som pålegg sammen med egg, rømme, salat o.l., til middag sammen med poteter/potetsalat eller i salater og forretter.Kryddersild og saltsildfilét er som regel ferdig til bruk, og brukes til påleggsretter, salater, forretter og til middag. Enkelte saltsildtyper bør vannes ut før bruk.Husk å kontrollere om den silda du har i disken, skal/bør vannes ut eller ikke. Se heftet «Sild og makrell» for flere tips og ideer.

UerBrukes på samme måte som lettsaltet torsk. Serveringstips:Med rotmos og kokte poteter.

BrosmeBrukes på samme måte som torsk.Serveringstips:Prøv med en tomatsaus med løk og sylteagurk som tilbehør, poteter eller ris ved siden av. I enkelte distrikt omsettes uer og brosme også som fersk filét. Disse kan brukes til steking, koking og i ulike retter.

LyrLyr er en god stekefisk og fin til fiskefarse.

Klippfisk/bacalaoKlippfisk/bacalao kan bruks i en mengde forskjellige retter. Den kan kokes, stekes og grilles. Husk at den må vannes mer ut når den skal stekes. I den senere tid er det kommet flere leverandører av ferdig utvannet klippfisk på markedet. Undersøk dette, eller vann ut klippfisk til egen disk. Klippfisk bør vannes ut minst et døgn før bruk.Se oppskrifthefte «Bacalao» for tips og ideer.

Powered by Labrador CMS