Nyheter

Tips til forbrukeren

Publisert

Julen er en travel tid for de fleste, og det meste av julemat finnes ferdig som råvarer, hel- eller halvfabrikata i butikkens hyller og disker. Men selv om det meste fås kjøpt ferdig, ønsker mange kunder å gjøre noe på egenhånd av forberedelsene til jul. Det kan man legge til rette for.Hva med å lage egne pakninger med alt som skal til for å lage en god julepostei? Eller forklare hvordan en tynn oppbevaringssaltlake holder julepålegget friskt og ferskt jula igjennom?Å koke sin egen bayonneskinke, oksetunge eller lammelår er også noe som skaper julestemning og forventning oppunder jul. Mange forbrukere kan være litt usikre på fremgangsmåten, og enkle tips fra betjeningen kan være det som skal til.En lake til oppbevaring av sylte og annet: 1 del salt, 11 deler vann, evt.litt sukker og noen laubærblad. Denne laken passer ikke til langtidslagring, da må det mer salt til. Gir en god spisesalt kvalitet på pålegget.Trekketid på lettsaltet lammelår, Bayonneskinke og lignende: 1 time pr kg. Vannet skal ikke fosskoke, ca 80 grader er passe. Tunger trekkes til skinnet lett kan fjernes (ca 2 timer).Av et halvt grisehode får du en kilos god gammeldags sylte. Kok hodet i 2-3 timer, plukk av kjøtt, fett og svor og skjær dette lagvis. Legges i sylteform eller i et klede oppi en rund bolle. Begynn med svoren. Legg kjøtt og fett lagvis med pepper, nellik, salt og litt gelatin mellom lagene. Surr hyssing stramt rundt kledet, og la sylten koke i kraften fra det kokte hodet i en times tid. Avkjøles under press, og oppbevares i lake.Nellikrull/sylterull. Den bakre benfrie delen på siden (svangen) krydres med salt, pepper, allehånde eller nellik, rulles sammen og surres med nett i butikken eller for hånd. Trekkes i 1- 1,5 timer. Hvis stykket skal brukes som nellikflesk, stikker man nellikspiker inn i svoren før avkjøling.

Gode julemedisterkaker1 kg medisterdeig1/2 kg kvernet svin småflesk (kan erstattes med medisterdeig)1 ss hvit malt pepper1/2 ss malt ingefær20 g salt4 store, toppede ss potetmel3 dl melk eller fløte(1 egg og litt strøkavring tilsatt på slutten gjør kakene enda bedre)

Tilberedning: Medisterdeig og flesk kjøres/røres seigt med salt, Tilsett krydder og mel,.Spe med melken, kjøres i prosessor eller røres til en fin farse.(Om en bruker foodprosessor og ønsker litt grovere kaker, kan en spare litt av kjøttet og blande det i på slutten.)

Powered by Labrador CMS