Norsk tørrfisk feires av 60.000 italienere under verdens største tørrfiskfestival i Sandrigo i Italia.

Nyheter

Titusener av italienere feirer tørrfisk fra Norge

Publisert Sist oppdatert

Ny prisrekord på norsk tørrfisk stopper ikke italienerne. På verdens største tørrfiskfestival strømmer rundt 60.000 italienere til byen Sandrigo for å nyte og hedre tørrfisken.

Her hjemme anser enkelte tørrfisk som hundemat, men i Italia er den norske tørrfisken en delikatesse som de er villige til å betale godt for. Gjennomsnittsprisen på hel tørrfisk av torsk så langt i år ligger på 200,94 kroner per kilo. Det er ny prisrekord, og en økning på 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Sjømatrådets statistikk.

Italienerne er så glad i tørrfisk at den regnes som én av fem nasjonalretter, den har fått sitt eget frimerke og sin egen ridderordning, og toppkokker fra restauranter med både to og tre Michelin-stjerner stiller frivillig opp som tørrfiskambassadører og promoterer den norske tørrfisken.

Norge har 100 prosent markedsandel på det italienske tørrfiskmarkedet, og med det er Italia vårt viktigste tørrfiskmarked målt i kroner og øre. Fra fiskeværene i Nord-Norge eksporteres det om lag 2500 tonn tørrfisk av skrei til en verdi av cirka 450 millioner kroner hvert år. En viktig jobb for Sjømatrådets fiskeriutsending i Italia, Trym Eidem Gundersen, er å opprettholde tørrfiskens gode posisjon i markedet.

– Det er helt fantastisk å se en hel by pyntet med norske og italienske flagg, og titusener av mennesker som feirer vår norske tørrfisk med prosesjoner og pomp og prakt, musikkorps, kostymer, gatefest og kulinariske opplevelser.

Under festivalen fortæres det rundt ti tonn, eller 60.000 porsjoner med tørrfisk. Gjerne i form av «Bacalà alla vicentina», som den regionale tørrfiskretten kalles.

Powered by Labrador CMS