Nyheter

- Total skivebom fra avgiftsutvalg

Et utvalg oppnevnt av regjeringen kom i går med anbefalinger om flere avgifter i landbrukssektoren. – Utvalgets forslag vil bidra til mindre norsk matproduksjon og økte klimagassutslipp, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag.

Publisert Sist oppdatert

Utvalget som ble oppnevnt av regjeringen for å vurdere hvordan bruk av skatter og avgifter kan føre til lavere klimagassutslipp, overleverte i går sine anbefalinger til finansminister Siv Jensen. Utvalget foreslår flere avgifter for landbruket og forbruker, samt redusert støtte til produksjon av norsk kjøtt. De anslår at konsekvensene av egne forslag er vil være 10-12 prosent redusert sysselsetting i landbruket.

– Hvis utvalgets mål har vært å kreve inn mer penger til statskassa kan det hende de treffer. Hvis målet er reduserte klimagassutslipp og fortsatt miljøvennlig matproduksjon i Norge er dette total skivebom, sier Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, i en pressemelding.

Utvalget foreslår blant annet å redusere tilskudd til produksjon av rødt kjøtt i Norge. Det er et klimatiltak i seg selv å la beitedyra spise det som i utgangspunktet er uspiselig for mennesker, nemlig gras, påpeker Bartnes, som også viser til at 20 prosent av storfekjøttet som spises i Norge er importert.

– Norsk storfekjøtt er i snitt dobbelt så klimavennlig som storfekjøttet vi importerte i fjor. Avgiftsutvalgets forslag om å redusere produksjonsstøtten til storfekjøtt vil derfor i praksis føre til mer importkjøtt og økte klimagassutslipp totalt sett, sier Bartnes.

Han viser til at jordbrukssektoren så langt har bidratt i klimadugnaden og er blant de få sektorene som har redusert egne klimagassutslipp.

– Landbruket er i gang med en klimasatsing men husdyr vil alltid bidra til utslipp. Siden 1990 har landbruket redusert sine klimagassutslipp med 15 prosent. Vi vil fortsette klimajobben, men dette må skje gjennom målrettede tiltak, ikke grep som slår beina under norsk matproduksjon.

Powered by Labrador CMS