Nyheter

Tre får Beskyttet betegnelse

Fenalår fra Norge, Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal og Lofotlam mottok i dag merket Beskyttet betegnelse under den offisielle åpningen av Mathallen på Vulkan.

Publisert Sist oppdatert

Med disse tre er det nå totalt 22 produkter som har fått beskyttet betegnelse.

– Tildelingen innebærer en anerkjennelse av norsk råvarer, lange og mangfoldige tradisjoner og gode smaksopplevelser. Merket styrker disse produsentenes konkurransedyktighet og bidrar til økt verdiskaping, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Flere større fenalårprodusenter har gått sammen for å få merket. Per i dag er det ni produsenter av Fenalår fra Norge, fra ulike deler av landet.

– Dette er svært viktig for oss i forhold til fremtidig salg. Gode og strenge krav gir både hevet standard og muligheter for å øke produksjonen. Om vi tør og vil, gir det også store muligheter for å satse internasjonalt. Det blir lettere å vise den unike norske matvaren for hele verden, sier styreleder i Fenalår fra Norge, Per Berg.

Høgfjellslam fra Nord-Gudbrandsdal og Lofotlam har begge svært høy kvalitet og dokumenterer at det er en sammenheng mellom beite og kjøttets kvalitet. Høgfjellslammet har beite minst 800 meter over havet. I Lofoten kan lammene slippes tidlig ut på store utmarksbeiter som strekker seg fra fjæra opp til toppen av fjellene. Lammene tar naturlig opp salt gjennom gresset ved havkanten eller tang i fjæra. 93 bønder står bak sammenslutningen til Lofotlam.

– Det viktigste for oss med å motta en slik betegnelse er at det sikrer kvalitet for forbrukeren. Du får vite hva du spiser, det skaper et tillitsforhold til produktet. Både produsenter og området får et enda sterkere eierskap til Lofotlammet, i tillegg bevarer det vårt gode omdømme, kommenterer daglig leder Gustav Karlsen.

Powered by Labrador CMS