Nyheter

Tusenbrødre blir luksusmat

BARDUJORD I TROMS: Ute i naturen er de altfor små til at det går an å selge dem. Men Villmarksfisk har funnet løsningen: De fisker vill røye, fôrer den opp og leverer den som gourmetmat til store supermarkeder, spesialbutikker og restauranter.

Publisert Sist oppdatert

Blir aldri storRøyebestanden i Altevatn, en av Nord-Norges største innsjøer, er enorm. Det er så mye fisk i vannet at den aldri klarer å vokse seg stor. Dagfinn Lysne og partnerne han i Villmarksfisk setter teiner og drar opp tusenbrødre i tusenvis likevel.? Vi begynte å søke konsesjon i 1992, så dette har vært et fryktelig langt lerret å bleke, forteller han. Men nå har villmarksfiskerne bleket ferdig og kommet seg ut i butikk.? Vi satte inn den første fisken i oppdrettsanlegget i april i fjor. Så begynte vi å selge i september/oktober, men det viste seg at markedet ville ha større fisk. Så da ble det påske i år før vi fikk den så stor som markedet ville ha, forteller Lysne.

Strøm i vannetAnlegget ligger i det som ser ut som en helt vanlig låve i Indre Troms, og det Lysne og resten av oppdretterne gjør, er å fôre opp den opprinnelig ville fisken fra et gjennomsnitt på 30-40 gram til den kommer opp i god slaktevekt, gjerne fra en halvkilo og oppover.Fisken står i rennende vann hele tiden, og det skal gi den muskler som gjør kjøttet enda bedre. Rensekravene er svært strenge til oppdrett i ferskvann.Nå slakter Villmarksfisk 600 kg i uken. Det meste selges til Oslo, mens rundt 100 kg går til Tromsø. ? Fisken er to-tre år gammel når vi fanger dem. Naturen har allerede selektert ut de svakeste individene. Vi får de sterkeste. Og markedet sier at vi har bedre fisk, hevder Dagfinn Lysne.

NisjefiskHan satser på oppskriftshefter og butikkmateriell, og prøver å distansere seg fra oppdrettsfisk. I tillegg til spesialbutikkene, er det kjeder som Ultra og Meny som selger røye fra Indre Troms. ? Det er ikke noen Rema- og Rimi-fisk. Det kreves en egen fiskedisk for å kunne selge den, sier Lysne.I neste omgang håper han å komme igang med filetproduksjon og foredling. Men den første utfordringen blir å kunne produsere nok. Anlegget er blitt for lite allerede.Røye er kjent som usedvanlig robust fisk, og oppfôringen er også en fordel for naturen. ? Innfanging av villrøye gjør det mulig å utnytte en stor ressurs i norske vann. I tillegg gir slik fangst bedre balanse mellom bestandsstørrelse og mattilgang, forklarer forsker Sten Siikavuopio på Fiskeriforskning.

Powered by Labrador CMS