Nyutnevnt klippfiskambassadør Wenche Andersen flankert av de to tidligere utnevnte ambassadørene Sverre Olav Sebjørnsen og Frode Kristensen.

Nyheter

TV2-Wenche er klippfiskambassadør

Den profilerte TV2-kokken Wenche Andersen er utnevnt til klippfiskambassadør.

Publisert Sist oppdatert

– Juryen hadde en lett oppgave med å kåre TV-kokken Wenche Andersen som årets klippfiskambassadør. Gjennom mange år har hun vist et ekte klippfiskengasjement og formidlet klippfiskens fortreffelighet ut til folket. Med klippfisk som utgangspunkt har hun servert alt fra den den rødeste bacalao til klippfiskboller – bolinhos, sier juryformann Jakob Dybvik i en pressemlding.

I motsetning til tørrfisk ble klippfisk introdusert fra utlandet så tidlig som på 1500-tallet, selv om det først virkelig tok av 200 år senere. Kristiansund og Ålesund ble de norske klippfiskbyene, og har dominert denne fiskeforedlingen og spesielle konserveringsmetoden. Distriktet hadde god tilgang på førsteklasses fisk, et ypperlig klima for klippfisktørking med mange jevne svaberg som egnet seg for å legge fisken utover.

– Vi som arbeider med klippfisk ønsker selvsagt å få nordmenn til å verdsette denne fantastiske fisken. Det gjør vi ved å kombinere det tradisjonelle med fornyelse gjennom ørsmå endringer og innovasjoner. Derfor utfordrer vi til et samspill mellom kokker og produsenter når vi hvert år inviterer til Den norske Klippfiskaften, sier Jakob Dybvik som er klippfiskekspert i tredje generasjon.

– Å eksperimenter med råvarene, smaker og strekke grensene ut mot ytterpunktet, ja det gjør at Norge fortsatt kan være verdens ledende klippfisknasjon.

Wenche Andersen er den tredje i rekken som bærer den livslange tittelen klippfiskambassadør. Tidligere er prisen delt ut til Frode Kristensen, fagsjef i Matmerk og Sverre Olav Sebjørnsen, kokk og daglig leder i Gange-Rolv.

Utnevnelsen skjedde under årets utgave av Den norske Klippfiskaften i Ålesund.

Powered by Labrador CMS