Nyheter

Urettmessig kritikk av Colifast

Handelsbladet FK har ikke grunnlag for å trekke riktigheten av FAST-metoden i tvil, mener Arne Gytri i Colifast.

Publisert Sist oppdatert

Handelsbladet FK omtaler den 3. desember, 2010 Forbrukerrådets undersøkelse av fisk i fiskediskene. Fisken i undersøkelsen ble analysert for nivået av en gruppe forråtnelsesbakterier som heter sulfidproduserende bakterier (SPB). Analysene ble gjort ved bruk av FAST-metoden ved laboratoriet til Colifast AS. FAST-metoden fra Colifast AS er en hurtigmetode for måling av nivået av SPB som ikke krever laboratorieerfaring eller labutstyr. I artikkelen omtaler Handelsbladet FK FAST-metoden som omstridt, og det stilles spørsmål ved riktigheten av testene.

Colifast ønsker å gjøre oppmerksom på at det finnes flere metoder som måler sulfidproduserende bakterier i fisk, slik som Nordisk Metodikkomité for Næringsmidler (NMKL) sin metode184/96. Det er gjort sammenligninger mellom FAST-metoden og referansemetoden NMKL 184/96 ved flere uavhengige laboratorier, og det er funnet godt samsvar (referanse 1,2,3,4,5,6). Handelsbladet FK har ikke grunnlag for å trekke riktigheten av FAST-metoden i tvil.

1.Hansen, A. Å., S. Langsrud. NOFIMA. 2010. Hurtigmetode for mål av fersk-fisk kvalitet. Norsk Sjømat nummer 1, s. 14-15.

2. Analyserapport Norsk Matanalyse/ Forbrukerrådet. 2007

3. Granum, P.E., M. Monshaugen. Norges veterinærhøgskole, Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi. 2006. Samsvar mellom FAST metoden og NMKL 96.

4. Dowd, G. The National University of Ireland, University College Dublin, Department of Industrial Microbiology. 2005. Assessing the effectiveness of a rapid test kit used for the detection of spoilage bacteria in fresh fish.

5. Skjerdal, O. T., G. Lorentzen, I. Tryland, J. D. Berg. Norwegian Institute of Fisheries and Aquaculture Research, Det Norske Veritas, Research, Colifast AS. 2004. New method for rapid and sensitive quantification of sulphide-producing bacteria in fish from arctic and temperate waters. International Journal of Food Microbiology, 93 325-333.

6. Lorentzen, G., I. Tryland. Norsk institutt for fiskeri og havbruksforskning AS. 2003. FAST. Utvikling og ferdigstillelse av en hurtigmetode for dokumentasjon av råvare- og produktkvalitet i sjømatindustrien

Med vennlig hilsen

Colifast AS

Arne Gytri

Fung. daglig leder

Powered by Labrador CMS