På Matstreif i Oslo i fjor bugnet det av ferske norskproduserte grønnsaker. Med varmere vær i vente, får vi om ikke lenge mye godt i butikkhyllene i år, også.

Nyheter

Væromslag gir mer norske grønnsaker

Kaldt vær har begrenset tilgangen på ferske, norske grønnsaker, men nå er det endelig varmere vær i vente.

Publisert Sist oppdatert

Etter noen uker med knapphet på de ferske norske grønnsakene, er det ventet en god økning i leveransene denne uken. Både kinakål, tidligkål, reddik og isbergsalat har økte tilførsler. Det meldes om godt salg av asparges. Rogaland er som normalt tidligst ute med ferske grønnsaker, og denne uken leveres det både neper og vårløk lokalt, melder Landbruksdirektoratet.

Til tross for rekordstore lagre av gulrot, nærmer det seg nå sesongslutt, og markedet må suppleres med import. Den første norske buntegulroten er forventet å kunne høstes rundt 20. juni, mens kilosvaren vil være høsteklar en liten uke senere. Det er fortsatt mye kålrot igjen på lager, og noe vil bli omregulert til fôr.

Produksjonen i norske veksthus er stor og variert. Det er stor etterspørsel etter norske urter, som har en god kvalitet. Det meldes om en stabil agurkproduksjon som dekker markedet. Tilgangen på norske tomater øker, og forbrukerne kan nyte en rekke tomatvarianter. Det meldes om et lett salg, og godt utvalg av norske tomater i butikkene. Markedsforholdene for veksthussalatene rapid og crispy er uendrede.

Den ukentlige omsetningen av norske lagringspoteter er nå nede i rundt 600 tonn. Importerte poteter dominerer butikkene, i påvente av ny norsk sesong. De første tidligpotetene er forventet å kunne høstes rundt 10. juni både på Sørlandet, og i Vestfold og Buskerud. Omsetningen av mandelpoteter er relativt lav, og det er forventet å omsette norske mandelpoteter fra lager frem mot ny sesong.

Det leveres stabilt med norske økologiske grønnsaker fra veksthus. Av lagringsgrønnsakene er det fortsatt både kålrot, knollselleri og poteter igjen.

Powered by Labrador CMS