Nyheter

Våre nasjonalpølser

Publisert

Røkt kjøttpølse/Middagspølser/Knakkpølser: Variasjon over samme tema, Dette er pølser med for det meste storfekjøtt og noe svin, løk og krydder som ingefær, muskatt og hvit pepper. Pølsene passer til det meste: kokt, stekt, i saus, på pizza, i gryte osv.

Wienerpølser: svine- og storfekjøtt, de samme krydderne som i røkt kjøttpølse, bare et annet innbyrdes forhold. Stoppes i ekte fåretarm, det er det som gir den fine «knekken» når du tar en bit. OBS: Hvis man benytter kunsttarm, skal produktet ikke kalles wienerpølser. Da får du de forskjellige pølsenavnene som «sportswiener», «TV-Wiener» og så videre.

Grillpølser: Lages ofte av samme farse som wienerpølser, men krydres kun med muskattnøtt og pepper. Grillpølsen skiller seg fra alle andre pølser med det at den selges skinnfri. Pølsen stoppes i en plasttarm som skrelles av før pølsene pakkes og selges. Siden grillpølser ikke har skinn, så sprekker de heller ikke når man griller dem! De bare utvider seg jevnt rundt det hele.

Medisterpølse/Julepølse/Såsisser: Her benyttes ofte bare svinekjøtt, men av og til også noe storfekjøtt. Disse pølsene er mildt krydret, ikke røkt (man kan også noen plasser få røkt medisterpølse, og det er en nydelig pølse) og brukes kokt eller stekt. Julepølsene kuttes i lubne biter, og kan stekes ferdig sammen med steken eller ribben til julemiddagen. Såsisser er små tynne pølser flettet sammen i lange lenker. Disse er også en fast gjest på julebordet mange steder i landet.

Noen lokale varianter:

Vossakorv: en grov pølse med fåre- svine- og storfekjøtt. Denne pølsen er nesten ikke spedd, og man kjenner virkelig at man spiser kjøtt når man setter tennene i en ekte vossakorv. Pølsen passer ypperlig sammen med pinnekjøtt, vestlandsk «komlemiddag» med salt, kokt fårekjøtt og potetball.

Svinemør: en grovere variant av en bratwurst, oftest urøkt, mye svinekjøtt, og fås kjøpt i Ålesund og omegn.

Våre nye pølsevenner:Vi har fått en rekke nye og gode pølser i dagligvareforretningene i den senere tid. Aldri har vi vel hatt flere pølseslag å velge i, og de er fantastisk gode.

Lammepølse: Lammekjøtt er en ypperlig ingrediens i pølser, og en rekke lammepølser, ofte urøkte og med spennende nye krydderurter finnes i dag.

Bratwurst: Navnet er tysk, og direkte oversatt betyr det stekepølse. Den opprinnelige bratwursten skal være urøkt, og inneholder karve.

Chilipølse, Krakauer, Emmenthaler, Fransk hvitløkpølse, Grillpølse med ost- og bacon, Løkpølse, Baconpølse, Røkt bratwurst. : Et utall av pølser og smaker. Det som ofte går igjen i disse pølsene, er en noe frodigere bruk av krydder, og at kjøttinnholdet er svært høyt, ofte med grovkvernet kjøtt tilsatt helt på slutten av produksjonsprosessen, så pølsen får en grov, saftig og kjøtfull konsistens.

Powered by Labrador CMS