Nyheter

Vask melonene!

Mattilsynet advarer mot å spise uvasket frukt. All frukt, også den som skrelles, bør vaskes, skriver Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

De fleste har blitt lært opp til å vaske frukt de kjøper i løsvekt, fordi du aldri vet hvilke fingre som har tatt i den. Men ifølge Mattilsynet er ikke andre hender det eneste vi skal tenke på, og nå oppfordrer de til å skylle all frukt, grønnsaker, salat, spirer og krydderurter før du spiser det rått. Dette gjelder også frukt du skreller.

Spesielt gjelder det frukt og grønt som er importert fra utlandet, men også hjemlig frukt bør vaskes. Årsaken er at de kan inneholde bakterier og virus, som kan gi oppkast og diaré. Frukt og grønnsaker som importeres fra varmere land utgjør en større risiko på grunn av klimatiske forhold, liten tilgang på rent vanningsvann, bruk av naturgjødsel og mange små uavhengige produsenter. Smitte kan også overføres via dårlig håndhygiene hos de som høster frukt og grønnsakene på plantasjene.

Et typisk eksempel er meloner. Selv om de kommer med stort skall som ikke spises, kan de være bakteriebomber. Meloner importeres fra varmere land der det er større forkomst av farlige bakterier, og de ligger ofte under åpen himmel, de fraktes uten emballasje, og tas rett inn for å skjæres opp og spises. Utsiden på disse er perfekte steder å feste seg for bakterier, og derfor må de vaskes selv om du skjærer av skallet. Flere utbrudd i utlandet har vært forårsaket av meloner med Salmonella og E. coli. I tillegg til å oppfordre til vasking, foreslår Mattilsynet litt ekstra oppmerksomhet rundt babymais og sukkererter, som gjerne spises rå.

Powered by Labrador CMS